Peki, kayıtlı sermaye sistemi nedir, mevcut esas sermaye sisteminden farkı nedir ve Fenerbahçe neden bu sisteme geçiş yapıyor. Özetle:
- Esas sermaye "tamamı anonim şirket esas sözleşmesinde taahhüt edilmiş bulunan sermayeyi", kayıtlı sermaye ise "sermayenin artırılmasında yönetim kuruluna tanınmış yetki tavanını gösteren sermayeyi" ifade eder. Yani, kayıtlı sermaye sisteminde, şirket genel kurulu tarafından bir sermaye tavanı belirlenmekte ve yönetim kuruluna bu tavanı aşmamak kaydıyla sermaye artırımında serbestlik verilmektedir. Böylece, yönetim kurulu anılan tavana ulaşıncaya kadar birkaç kere sermaye artırımına karar verebilmektedir.
- Esas sermaye sisteminde ise bir sermaye tavanı bulunmamaktadır. Şirket sermayesi, ancak genel kurulun alacağı karara istinaden artırılmakta ve bu artırım bir kerede yapılmaktadır. Yani, her sermaye kararı için yeni bir Genel Kurul kararına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Kayıtlı sermaye tavanı başlangıç sermayesinin beş katından fazla olamaz.
- Yönetim kuruluna verilen sermayeyi kayıtlı sermaye tavanına kadar artırma yetkisinin süresi ise azami beş yıldır.
- Fenerbahçe'nin bu sisteme geçişinin temel nedeni ise, önümüzdeki dönemde yapmayı planladığı birden fazla sermaye artırımı için, bürokratik süreci azaltarak, daha hızlı hareket edebilmektir.
- Sermaye artırımlarını yönetim kurulu kararı ile daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilecek, esas sermaye artırımdaki gibi genel kurulun toplantıya çağrılmasına dair formalitelerden ve bunların doğuracağı maliyetlerden kurtulacaktır.
Kaynak:
Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği (SPK)
Kayıtlı sermaye sistemi (Dünya)
Önümüzdeki dönemde. Fenerbahçe'nin birden fazla sermaye artırımı yapmasını beklemek şaşırtıcı olmaz. Mevcut sermayesi 25 milyon TL olan Fenerbahçe'nin, izin ve Genel Kurul kararı ardından sermayesini 125 milyon TL'ye kadar artırma yetkisi olacak. Hatırlanacağı üzere Galatasaray da, sermaye arıtrımlarına başlamadan önce kayıtlı sermaye sistemine geçiş yapmıştı. (Galatasaray kayıtlı sermaye sistemine geçti)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder