23 Ocak 2014 Perşembe

Deloitte Money League sonuçları ve Galatasaray rakamlarına ilişkin

Deloitte raporunda Galatasaray sayfasındaki yorum ve rakamlar özetle şöyle, Kurdaki artış gelecek yıl sıralamasını şimdiden tehdit ediyor: 





  • Galatasaray bu yıl hem Avrupa, hem de Türkiye Ligi'nde elde ettiği başarılarla artan gelirleriyle 16. sırada yer alarak bir Türk takımının yükseldiği en yüksek seviyede yer aldı. 
  • G.Saray Şampiyonlar Liginde geldiği seviyeyle UEFA'dan 24.8 mn Euro gelir elde etti ve yayın gelirleri 51.9 mn Euro'ya yükseldi, ancak UEFA yayın gelir rakamı, çeyrek finallerde yer alan takımlar arasında en düşüklerden biri oldu.
  • Galatasaray yayın geliri 51.9 mn € ile sıralamada kendisinden düşük olan AS Roma ve Atletico Madrid'in altında yer alıyor. 
  • Ticari gelirler Euro bazında %17 artarak (TL bazında %28) 69.7 mn Euro oldu (@sporekonomi:  Drogba/Sneijder etkisi önemli)
  • Ticari gelirlerde Galatasaray 69.7 mn Euro ile sıralamada kendinden yukarıda yer alan Juventus (68.4 mn €), Tottenham (52.4 mn €), ve Inter'den (67.9 mn €) fazla gelir elde etmiş durumda. 
  • Opel, Odeabank, Fox International Channels, W Collection and HCL ME tablet ile yapılan yen isponsorluk anlaşmaları ve Nike ve Türk Telekom ile devam eden sponsorluklar ile birleşince  ticari gelirlere önemli katkı yaptı. 
  • Galatasaray'ın, Almanya ve Azerbaycan da dahil  yaklaşık 100 tane GS Store satış noktası bulunuyor
  • Türk Telekom'la olan anlaşma aynı zamanda stad isim hakkını  da içeriyor ve Galatasaray, Avrupa'nın önde gelen stadlarından biri olan yeni stadıyla, gişe geliri olarak 35.4 mn Euro elde etti.
  • Gişe geliri olan 35.4 mn €, sıralamada kendisinden yukarıda yer alan Ac Milan ve Inter Milan'ın üzerinde yer alıyor.
  • Galatasaray'ın Türkiye'nin en yüksek gelir elde eden kulübü olmaya ve Money League'de yer almaya devam edebilmesi için Şampiyonlar Ligi'ne düzenli katılımı gerekli görünüyor. 

Önemli @sporekonomi notu: 
Son dönemde kur'da yaşanan artış, gelirleri büyük oranda TL olan G.Saray (ve tabii ki F.Bahçe'nin) önümüzdeki yıl Money Leauge'deki sıralamasını (hatta listeye girişini) zora sokabilir. Money League metodolojisinde * TL gelirler 30 Haziran 2013 kurundan Euro'ya çevriliyor. 30 Haziran 2013 tarihli Euro kuru ise 2.5090. Şu anda Euro/TL kuru 3.1050. Artış oranı %23.8. Mevcut kurun 30 Haziran 2014'de aynı seviyede olacağını ve gelirlerin 2012/13 sezonundan, bu sezona sabit kaldığını varsaysak, GSRAY'ın TL cinsinden gelirleri Euro'ya çevrilirken %19.2 kayıba uğrayacak ve 126.9 mn Euro olacak.  20. sıradan giren Atletico Madrid'in 120 mn EUro olduğunu düşünürsek, kurdaki artış kulüplerimize sadece ciddi kur zararı değil, prestij ve reklam anlamına gelen Deloitte ligden düşmeleri şeklinde de yansıyabilir. O nedenle Merkez Bankası Başçı'nın geleneksel olmayan para politikalarının tutması için dua etmek gerekecek :)



*: "For the purpose of the international comparisons, unlessotherwise stated, all figures for the 2012/13 seasonhave been translated at 30 June 2013 exchange rates(£1 = €1.1668; €1 = TRY2.508; €1 = BRL2.8714).Comparative figures have been extracted from previouseditions of the Deloitte Football Money League, orfrom relevant annual financial statements or otherdirect sources"
Kulüplerin gelir dağılımları  
Kaynak :  Deloitte



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder