25 Ocak 2014 Cumartesi

Kasım sonu bilançolarına ve mevcut kura göre üç İstanbul takımının kur zararı 2 ayda 126 milyon lira daha artabilir

Kasım sonu bilanço ve mali tabloların yayınlanması dün sona erdi. Peki Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın kur artışından zararları ne kadar, Kasım sonu kuru ve açık pozisyonlarına (döviz borçlarına) göre bir hesaplama yapalım.
Daha önce de yazdığımız gibi (Futbol şirketlerinde bir bilanço dönemi daha bitti, kur bu sefer zararı körüklemeyecek) Haziran-Ağustos döneminin aksine, Eylül-Kasım döneminde kurdaki olumsuz etki göreceli olarak sınırlı kaldı. Bunun nedeni ise bu dönemde doların %0.1 gerilerken, euro artışının %2.9'da kalmış olmasıydı. Ancak Kasım sonu kuru dolarda 2.02, euroda ise 2.75 civarında olduğu için, bu dönem, ne yazık ki, döviz pozisyon açığı olan 3 İstanbul takımının gelir tablolarında ciddi kur zararı, nakit akışlarında (futbolcu ödemesi) sıkıntı ve özkaynaklarında erime gerçekleşecek. Sadece Trabzobspor'un halka açık şirketinin kulüpten olan alacağı dolar cinsi ve açık pozisyon yerine (uzun) long pozisyonda (döviz varlıkları, yükümlülüklerinden fazla) bu dönemde kur farkı geliri oluşacak. Yalnız orada da sorun, kulübün (TS) şirkete olan borcunun açık pozisyona yol açması.
Rakamlara baktığımızda en büyük kur zararı (Kasım sonu bilançolarındaki açık pozisyonlara göre ve mevcut kurla) Galatasaray'da, onu Fenerbahçe takip ediyor. Mevcut kur seviyelerindeki artış Kasım sonuna göre %16 civarında:

  • GSRAY açık pozisyon 108.8 mn dolar, 51.8 mn euro, tahmini kur zararı 58.7 mn TL 
  • FENER açık pozisyon 76.8 mn dolar, 33.6 mn euro, tahmini kur zararı 40 mn TL 
  • BJKAS açık pozisyon 50.7 mn dolar, 23 mn euro, tahmini kur zararı 26.8 mn TL
  • TSPOR açık pozisyon 3.1 mn euro, (uzun-long) pozisyon 36.2 mn dolar, tahmini kur farkı geliri 26.8 mn TL



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder