11 Ocak 2014 Cumartesi

Trabzonspor'a konsolide bağış 9.5 milyon TL değil, 11.5 milyon TL

Bugün basında çıkan haberlerde "Trabzonspor kulübüne 9.5 milyon liralık rekor bağış yapıldı" deniliyor, ancak rakamlar biraz birbirine girmiş, bu da doğal, çünkü para hareketleri biraz karışık, açmaya çalışalım:
Not: thelira'dan alıntıladığımız için yazıyı yazanın kim olduğu belirtilmemişti, sonra eklemişler, biz de düzeltelim: 
"Habertürk Gazetesi'nden Rahim Ak'ın haberine göre, Trabzonspor Sportif AŞ’nin 6 aylık mali tablolarına göre Trabzonspor,"


  • Öncelikle TSPOR (halka açık olan Trabzonspor Sportif)'in ana ortağı Trabzonspor Futbol İşletmeciliği A.Ş. adında bir şirket ve bu şirketin TSPOR'a 92.2 mn TL bir borcu var. 
  • Bu dönemde bu borç 19.8 milyon TL azalmış. Bkz. aşağıdaki tablo.





  • 19.8 milyon TL'nin nasıl ödendiğini aslında TSPOR borsaya açıklamak zorunda olmamalı, ama açıklamış, ona da aşağıdaki açıklamada bakarsak, Trabzonspor Futbol adlı halka açık olmayan şirket, elindeki TSPOR hisselerinin bir bölümünü satmış, bunu kullanmış, ayrıca bankadan kredi almış, bunu da borcu ödemekte kullanmış. Bu rakamların toplamı 10.3 mn TL (19.8 - 9.5 mn TL)
  • Öte yandan Halka açık olmayan Trabzon Futbol adlı şirketin sahibi olan Trabzonspor Kulübü de 9.5 milyon TL bağış almış ve o bağışı Trabzonspor Futbol'a aktararak, borcun bir kısmını daha ödemesine yardım etmiş. 





  • Son olarak, İl Özel İdaresi de 2 milyon TL Trabzonspor Sportif'e bağış yapmış. 
  • Toparlarsak 2 mn TL doğrudan halka açık şirketin kasasına girmiş, bunun dışında ise 9.5 mn TL Trabzonspor Kulübüne ve ordan dolaylı olarak TSPOR kasasına girmiş durumda. Yani toplam bağış 11.5 milyon TL olmalı dipnotlardaki açıklamalara göre.


Bir ek not, daha önce yazmıştık, Trabzonspor'da kongre günü öncesinde borç 173.4 mn TL adlı yazıda detayı var,  Mahmut Ören adlı yönetici bağışların 15 Aralık tarihi ile 6 milyon TL'yi bulduğunu açıklamıştı, rakamın bundan biraz daha yüksek olduğu ortaya çıkmış oldu. Yazıdaki ilgili kısım: 


"Mahmut Ören, transferler ve mali konuların borsaya mecburi olarak bildirildiğini anımsatarak, "Bu yılın kasım ayı itibariyle yapılan bağışlar, yaklaşık olarak 6 milyon lira teberru bağışı var. Bu çok başarılı bir bağış toplayışı diyebiliriz ve yöneticilerin bir hayli katkıları var"
Trabzonspor'un dönemde elde ettiği gelirlerin kaynağı ise aşağıdaki şekilde: 




The Lira'da yer alan haber ise şöyle: 



Trabzon'a özel bağış

Saat: 09:53
Trabzonspor’un borsaya açıklanan bilançosu kulübe 9.5 milyon liralık rekor bağış yapıldığını ortaya koydu.


Trabzonspor Sportif AŞ’nin 6 aylık mali tablolarına göre Trabzonspor, borsadaki şirketine 92.3 milyon lira olan borcunu azaltarak 73.6 milyon liraya indirdi. Azalan 18.7 milyon liranın 9.5 milyonu bağışlardan geldi. İlginç olan 9.5 milyon liralık bağışın 2 milyon lirasının görevi kamu yatırımlarının ildeki koordinasyonunu sağlamak olan İl Özel İdaresi’nden gelmesi. Geri kalan 7.5 milyon liranın hangi kurum tarafından yapıldığının bilgisi ise mali tablolarda yer almadı.Habertürk'ün haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Trabzonspor’dan borsada bulunan Sportif AŞ’ye olan borçlarını ödemesini istemişti. Trabzonspor Sportif AŞ’nin mali tablolarında Trabzonspor’un finansman ihtiyacı nedeniyle kullandırılan fonlardan oluşan alacak için “Söz konusu alacağın 9.5 milyon lira tutarındaki kısmıTrabzonspor Kulübü Derneği’ne yapılan bağışlarla, kalan kısım da Trabzonspor tarafından kullanılan kredi ve Trabzonspor’un elindeki sportif hisselerinin satışından elde edilen tahsilatlarla azalmıştır” denildi.
27.4 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ
Trabzonspor Haziran-Kasım 2013’ü kapsayan altı aylık ara hesap döneminde 27.4 milyon lira zarar etti. Böylece 208 milyon lira olan kısa vadeli borçları, dönen varlıklarını 185 milyon TL aştı. Geçmiş yıllar zararları 61.4 oldu ve özkaynakları da 51 milyon lira negatife döndü.
1461’DEN VAZGEÇTİ ÇALIŞANINA DÖNDÜ
Trabzonspor, nakit ihtiyacını karşılamak için 1461 Trabzonspor’u satacağını açıklamıştı. Bu işlemden vazgeçen kurum, çalışanlara sağladığı faydaları kısma kararı aldığını bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder