9 Ocak 2014 Perşembe

Fenerbahçe gelir analizi (Avrupa'ya gidilememesi gelirleri nasıl etkiledi?)

Fenerbahçe bu yıl Avrupa kupalarına katılamaması nedeniyle gelirlerinde düşüş yaşadı. Ancak bu gelir ne kadar, daha önce dipnotlarda açıklanan gelir ve gider detaylarına Fenerbahçe iki dönemdir yer vermiyor, ancak elimizdeki verilerle bir çıkarım yapalım.



Gelirlerde %6.2 gerileme var

  • Öncelikle geçen yıl Kasım ayı mali tablolarında 6 aylık gelirlerin dağılımı açıklanmıştı, onu alalım ve bu yılki toplamla kıyaslayalım, rakam 106.3 mn TL'den 99.7 mn TL'ye düşmüş gözüküyor. Düşüş oranı %6.2
Avrupa dışı gelirlerde artış %12.2
  • Peki geçen yıl ilk 6 ay Avrupa gelirleri ne kadardı, dipnotlardan görüyoruz, 17.5 mn TL. Buna göre bir düzeltme yapalım. Avrupa gelirleri hariç gelirler geçen yıl 88.8 mn TL, bu yıl ise rakam 99.7 mn TL. Artış oranı %12.2, fena gözükmüyor. Yalnız burada varsayım bu sene Avrupa'dan hiç gelir elde edilmediği varsayımıyla. Ne yazık ki gelir tablosu dipnotlarında bu detaya yer verilmemiş. 
Yayın, stad, tüm sponsorluk ve isim hakkı gelirlerinde artış %21.3
  • Bir kademe daha ekleyelim, gelirlerin içerisinde yıllara göre değişen bonservis gelirleri mevcut. Geçen yıl Dia'nın 4 mn € bonservis satış geliri mevcut, bununla birlikte toplam bonservis geliri 12.1 mn TL. Rakamdan bunu çıkartırsak, Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin yıllara göre fazla dalgalanmayan çekirdek gelirlerini bulduk: 77 mn TL. Bu yıl bu rakam ne kadar peki, Sezer'den 1.5 mn €, Krasic ve Stoch'tan toplam kiralama bedeli olan 1.8 mn €'nun yarısı, toplam 6.6 mn TL. Bunu bu yıl gelirlerden düşersek geriye 93.1 mn TL kalıyor. Geçen yılın %21.3 mn TL üzerinde. 

Sonuç olarak Naklen yayın + stad gelirleri + Reklam, sponsorluk, isin hakkı gelirleri + Hazırlık maçı ve diğer gelirler bu yıl geçen yıla göre %21.3 artmış ilk altı ayda



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder