7 Ocak 2014 Salı

Fenerium'la ilgili SPK talebi ne anlama geliyor ve sonuçları ne olabilir?

Bugün Fenerbahçe Futbol A.Ş. tarafından KAP'a yapılan açıklamaya göre SPK, Fenerium paylarının satın alınması işlemi ile ilgili olarak değerleme raporunun yeniden hazırlanmasını ve başka bir değerleme şirketinden de değerleme raporu istenmesine karar verdi. Bu karar Fenerbahçe Futbol A.Ş., Fenerbahçe SK ve Fenerbahçe hisse sahipleri açısından ne anlama geliyor ve bundan sonraki süreçte ne olabilir, hızlıca yorumlayalım: 



  • Öncelikle Fenerbahçe açıklamasında ilgili SPK yazısı yok, bu nedenle hangi konularda bir revizyon istendiğini bilemiyoruz. 
  • Değerleme raporunun bir özetini "Fenerium Değerleme Raporu (ÖZET)" adlı yazımızda vermiştik. Buna göre piyasa çarpanlarına göre ve indirgenmiş nakit akımları yöntemine göre iki ayrı değer bulunup ortalaması alınmıştı. Daha sonra buna değineceğiz. 
  • SPK'nın  isteği üzerine Denet Bağımsız Denetim Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş tarafından hazırlanan bu raporda bazı kısımlar yenilenerek rapor güncellenecek. Bu büyük olasılıkla satın alan taraf (Fenerbahçe Futbol A.Ş.) lehine fiyatın aşağı çekilmesine yol açacak bir düzeltme olacak. 
  • SPK ayrıca başka bir bağımsız kuruluşun da yeni bir değerleme raporu hazırlamasını istedi, bu biraz zaman alacak bir süreç. Yeni şirket, Fenerium verilerini alarak ve şirketi inceleyerek, bir rapor hazırlayacak, en az 2-3 haftalık bir süreç, tahmini bir aylık bir süreç demek bu. 
  • Güncellenen rapor ve yeni raporla birlikte Fenerbahçe tekrar SPK'ya başvurarak devir için onay isteyecek.

Peki bu karar ne anlama geliyor, ve süreçte ne olabilir ona bakalım birlikte:
  • SPK değeri yüksek buldu (düşük olsa yatırımcı lehine olduğu için karışmazdı), bu nedenle yeni açıklanacak Fenerium değeri daha düşük olması beklenir, eski değer şirketin tamamı için 280 mn TL idi.
  • Fenerbahçe SK'nün şirkete borcu Ağustos sonunda 204 mn TL idi, Fenerium'un %80 devri ile (224 mn TL) kapanacağı varsayılıyordu. Eğer yeni bedel daha düşük çıkacaksa, kulübün şirketin hisselerinin daha büyük bir bölümünü, ya da belki hepsini devretmesi gerekebilir borcu kapatmak için. Bu da Fenerbahçe Futbol A.Ş. ve küçük hissedarlar (şirketin %20'sin sahipler) için olumlu bir gelişme, tam tersine kulüp açısından elde kalması planlanan %20 hissenin bir kısmının ya da tümünün şirkete devrolmak zorunda olması demek. Kulüp açısından olumsuz. Konsolide bakıldığında, azınlık hakları dışındaki etkisi ise nötr.  
  • Şirketin yeni değeri ne olabilir diye bakıldığında, borsanın bu dönemde düşmüş olması, daha düşük çarpanlar kullanılacağı için değerin bu nedenle düşmesi beklenir. Aynı şekilde indirgenmiş nakit akımlarında (İNA) kullanılan iskonto oranı (faiz oranı) yükseldiği için buradan hesaplanacak değer açısından da aynı durum söz konusu.Piyasanın yaklaşık %10 gerilediğini varsayarsak çarpanlar üzerinde yaklaşık bu kadar düşüş olacaktır, tabii kıyaslanan hisselerin ortalama civarında düştüğü varsayımıyla. 
  • İNA yönetiminde faiz olarak (risksiz faiz oranı) %8.97 alınmış (iskonto %13.35), bu oranı şu anda yaklaşık %10 olarak alsak, iskonto oranı %14.50 olur ki, bu da değerleme üzerinde %8 civarında aşağı yönlü bir etki yapar. 

Sonuç olarak: 
  • SPK değerlemeyi gözden geçir dediği noktalar neler belli olmadığı için sınırlı yorum yapabiliyoruz, ancak uluslararası değerleme de kullan demiş olabilir. Bununla ilgili analizimiz : Fenerium değerlemesinde uluslararası benzerler adlı yazıda bulunabilir.
  • Gecikme ve bu süreçte borsanın %10 civarında düşmesinden dolayı devir işleminden kabaca Fenerbahçe SK %10 civarında zarar edeceğe  benziyor. 
  • En sonda söylememiz gereken belki kulüp açısından olumlu olan konu ise, SPK'nın daha önce stad devrinde olduğu gibi kategorik bir nedenle, bu devri reddetmemiş olması, yani daha düşük değerle de olsa bu devirle Fenerbahçe SK, BIST tarafından aldığı uyarını gereğini yerine getirmiş olacak. 

Konuyla ilgili tüm eski yazılarımız ekli linkte bulunabilir:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder