1 Ocak 2014 Çarşamba

Fenerbahçe Stadı isim hakkı ve değeri hakkında (İngiltere örneği)

26 Aralık'da basında çıkan haberlere göre Fenerbahçe Stadı isim hakkının yılbaşından sonra satılması gündemde. NTV Spor haberine göre Fenerbahçe bu projeden yıllık en az 15 milyon dolar net gelir bekliyor. NTV'ye göre Fenerbahçe'nin bu anlaşmadan gelecek paranın % 25'ini Spor Genel Müdürlüğü'ne ödemek zorunda olduğu iddiaları var ancak yapılacak anlaşmalarla birlikte, sponsorluktan gelen paradan %25 değil, %8 gibi bir miktarı devlete ödeme olarak aktarılabilir. 
Şu anda Galatasaray, stat isim hakkı ve sponsorluk gelirleri kapsamında Türk Telekom'dan yıllık geliri 10 milyon dolar, Beşiktaş'ın ise yeni yapılacak stadın isim ve diğer hakları için Vodafone ile yaptığı 10+5 yıllık anlaşma karşılığı 116 milyon dolar alması bekleniyor.

Peki Fenerbahçe ne kadar gelir elde edebilir, bu konuda bir tahmin yapmak zor ancak bazı örneklere bakabiliriz. İlk örnek İngiltere Premier Liginden olsun. 

https://twitter.com/mob_law in uyarısıyla bazı düzeltmeler yaparak tekrar yayınlıyorum.

Ekteki çalışma İngiltere'de stadların sponsorluk gelirlerinden ortaya çıkan değere ilişkin sıralamayı gösteriyor. İsim hakları satılan stadlar sadece Arsenal (Emirates) ve Manchester City (Etihad). Aşağıdaki tabloda yer alan gelir rakamları ise bu stadların isim haklarından ve/veya stad ile ilgili sponsorluklardan elde edilen gelirleri gösteriyor. Çalışmaya göre: 


  • Manchester City (sponsoru Etihad, yıllık 12 mn €) ve Manchester United (stadın ismine bir sponsor yok) yaklaşık 35 mn £ (42.4 mn €) ile sektörü domine ediyorlar
  • Arsenal (sponsoru Emirates, forma reklamı ile bütünleştirilmiş) sıralamada Liverpool, Tottenham ve Chelsea'nin önünde yer alıyor, ancak bu dörtlünün toplam stad isim hakkı geliri 28.9 mn € ile Manchester takımlarının oldukça gerisinde kalıyor. 
  • Sıralamada ilk altı takımın toplam stad isim hakkı gelirleri 59 mn £ ile toplamın %79'ini oluşturuyor, bu takımlar aynı zamanda ligi ve ilk sıraları sürekli domine eden takımlar
Arsenal anlaşması 5 yıllık 150 mn pound ve isim hakkı ve forma sponsorluğunu da kapsıyor:
Arsenal's new Emirates sponsorship deal to fund transfers and salaries £150m five-year contract covers kit and stadium naming rights

Manchester City anlaşması, 5 yıllık yıllık 10 mn pound
Manchester City's £10m deal with Etihad for stadium naming rights  


Konuyla ilgili infografik ekte: 

stadyum, sponsor, ingiltere premier

(Kaynak: http://www.american-appraisal.co.uk/AA-Files/Library/UK-PDF/Infographic2December2013.pdf)


1 yorum:

  1. Bence yanlış yorumlamışsınız. Örneğin, Old Trafford(Man Utd) sponsor ismi değil. Diğer pek çok kulüp için de aynı şey geçerli. Orada anılanların çoğu, ilgili kuruluşun yaptığı varsayım. Şurada da işlenmişti:
    http://www.insideworldfootball.com/premier-league/13715-ranking-puts-manchester-clubs-way-ahead-in-the-naming-rights-league?highlight=WyJzdGFkaXVtIiwibmFtaW5nIiwicmlnaHRzIiwic3RhZGl1bSBuYW1pbmciLCJzdGFkaXVtIG5hbWluZyByaWdodHMiLCJuYW1pbmcgcmlnaHRzIl0=

    YanıtlaSil