Haberin detayına göre, yeni Sermaye Piyasası Kurulu Kanunu’ndaki (SPKn) bir maddeye göre, beş yıl üst üste zarar açıklayan halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar sona eriyor. Galatasaray Sportif A.Ş. 01.06.2017-31.05.2018 dönemine kadar kâra geçmezse mevzuata göre şirketin yönetimi değişecek.
Öncelikle GSRAY karlılık durumuna bakalım:
Haberde bahsedilen rakamlar doğru. Galatasaray, birleşme sonrası (düzeltilmiş rakamla birlikte= 5 yıldır ve bu yılın ilk 3 ayında zarar açıkladı. Bu dönemde elde edilen zarar toplamı 456 milyon TL, yani neredeyse yarım milyar TL. SPK'nın 2012'deki yeni uygulaması, imtiyazlı hisseler yoluyla hötü yönetilen şirketlerin yönetiminin gerekirse değişebilmesinin önünün açılması, yani, azınlık hissedar ile olsa şirket eğer 5 yıl üstüste zarar ediyorsa imtiyaz ortadan kalkabilecek.
6/12/2012 tarihli SPKn'u şöyle diyor.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/12/20121230-1.htm
İmtiyazlı paylar
MADDE 28 – (1) Ortaklıkların sermaye piyasası araçlarının ilk halka arzında mevcut tüm imtiyazların şeffaf ve anlaşılır detayda kamuya duyurulması zorunludur.
(2) Kurulun belirlediği esaslar çerçevesinde, faaliyetlerinin makul ve zorunlu kıldığı hâller saklı kalmak kaydıyla, mevzuata uygun olarak hazırlanmış finansal tablolarına göre üst üste beş yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar Kurul kararı ile kalkar. Söz konusu imtiyazlı payların kamu kurum ve kuruluşlarına ait olması hâlinde bu hüküm uygulanmaz.
Galatasaray'ın son sermaye yapısı şu şekilde:
Görüldüğü gibi Galatasaray SK hisselerin %68.77'sine sahip, bunların %25'lik kısmı ise A tipi, yani imtiyazlı hisseler. imtiyaz ne hak sağlıyor diye bakarsak, şirketin 7 yönetim kurulu üyesinden 6'sını belirleme hakkı verdiğini, yani mutlak kontrol etme imtiyazını verdiğini görüyoruz.
İmtiyazın kaybedilmesi demek, ortaklar arasında oy oranlarına göre bir seçim ve ona göre oluşacak bir yönetim kurulu demek. Peki burada Galatasaray açısından bir tehlike var mı? Bizce yok, eğer Galatasaray hisselerin %19'unu daha halka satmayı düşünmüyorsa. Öyle bir plan da, ortam da yok bildiğimiz kadarıyla, hele ki, daha önce halka açık hisse sahiplerinin 2 kez yapılan sermaye artırımına tepkileri hatırlanırsa. Ve tabii Galatasaray'ın (ve diğer kulüplerin) oldukça kötü finansal durumlarının yatırımcı ilgisini çekmesinin biraz zor olmadı da cabası.
Peki bu ne açıdan önemli, daha önce de tartışılan, Chelsea, PSG, Manchester City gibi bir ortaklık söz konusu olabilir mi, eğer halka açıklık oranı %50 üzerinde olsaydı, hisseler piyasadan toplanıp, imtiyaz ortadan kalktığında kontrolün büyük ortağa geçmesi söz konusu olabilirdi. O da şu an için pek mümkün gözükmüyor, gönüllü (genel kurulda onaylanacak) bir kurtuluş senaryosu mümkün olmadıkça.
Özetle, Galatasaray için şu anda büyük bir tehlik yok, en azından bu konuda. Finansal olarak tehlike oldukça büyük, ama bu konuda hem şartlar oluşmamış durumda, hem de kısa vadeli bir sorun değil. Üstelik, Galatasaray, UEFA'ya verdiği sözler sonrası bu yıl kar elde etmek durumunda. Bu konudaki haberimiz için Galatasaray 2014-15 sezonunda 62 milyon Euro kar elde etmek zorunda. Nasıl olacak şu anda bilemiyoruz, ama GS Store hisselerinin kalanının devri, TSPOR'da olduğu gibi bir bilanço makyajı da söz konusu olabilir. Ama bu makyajlar, finansal durumun vehametini ne yazık ki ortadan kaldırmıyor. Hiç bir futbol kulübünde.
İlgili haberin linki ve detayı:
Sportif A.Ş.'de tehlike büyük
Borsa İstanbul'da işlem gören Galatasaray Sportif A.Ş. üç dönem daha zarar açıklarsa kulübün şirket üzerindeki imtiyazı ortadan kalkacak.
12 Ekim 2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 12.10.2014 - 01:14
NEVZAT DİNDAR
Sermaye Piyasası Kurulu Kanunu’na 30 Aralık 2012’de eklenen maddeye göre, 5 yıl üst üste zarar açıklayan halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar sona eriyor. Sportif A.Ş. 01.06.2017-31.05.2018 dönemine kadar kâra geçmezse mevzuata göre şirketin yönetimi değişecek.
Mali yönden zor günler geçiren Galatasaray’ın büyük riskle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.
Cim-Bom’da 25 Ekim’de yapılacak seçim bir numaralı gündem maddesini oluştururken kulübün mali yapısı iki başkan adayına da seçilmeleri durumunda adeta ateşten bir gömlek giydirecek. Çünkü Galatasaray Sportif A.Ş. zarar etmeye devam ederse kulübün şirketteki oy hakkı ve yönetim kurulundaki temsil imtiyazı ortadan kalkacak.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 28. Maddesi’nin 2. Fıkrası, kurulun belirlediği esaslar çerçevesinde, faaliyetlerinin makul ve zorunlu kıldığı hâller saklı kalmak kaydıyla, mevzuata uygun olarak hazırlanmış finansal tablolarına göre üst üste beş yıl dönem zararı açıklayan halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazların kalkacağına dikkat çekiyor.
Galatasaray Sportif A.Ş.’nin finansal tablolarında geriye dönük olarak en son 01.06.2009-31.05.2010 dönemi finansal tablosunda 76 milyon 387 bin 704 TL dönem kârı açıklamıştı. 7 Eylül 2010 tarihli şirket birleşmesinin ardından aynı döneme ait kâr tutarı konsolide olarak eksi 87 milyon 596 bin 687 TL (dönem zararı) olarak yeniden ilan edilmişti. Bu tarihten sonra en son mali tabloların açıklandığı 01.06.2013-31.05.2014 dönemine kadar şirket her dönemde konsolide olarak zarar bildirdi.
Kâr açıklamak zorunda
Bununla birlikte beş yıl üst üste zarar halinde imtiyazların kalkmasını öngören SPK düzenlemesi 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girdi.
Beş yıllık sürenin bu tarihten itibaren hesaplanacağına dikkat çekiliyor. Buna göre Galatasaray Kulübü Derneği’nin, Galatasaray Sportif A.Ş.’deki imtiyazının korunması için Sportif A.Ş.’nin kanun yürürlüğe girdikten sonraki ilk raporlama dönemi olan 01.06.2013-31.05.2014 döneminden beş dönem sonraya karşılık gelen 01.06.2017-31.05.2018 dönemine kadar en az bir dönem kâr açıklaması gerekiyor.
İşte SPK maddesi
TBMM Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nda (1/638) söz konusu maddenin gerekçesi ise aşağıdaki şekilde belirtilmişti:
“Söz konusu düzenleme ile imtiyazsız pay sahiplerinin korunması ilkesi gözetilerek; imtiyaza sahip grupların diğer ortakların da menfaatine uygun davranmasının, belirli pay gruplarının aday gösterdiği yönetim kurulu üyelerinin gözetiminin daha etkin bir şekilde yapılmasının ve nihayetinde etkinsiz yönetimlerin değiştirilerek şirketi daha iyi yönetecek kişilerin göreve gelmesinin sağlanması amaçlanmıştır.”
http://www.milliyet.com.tr/sportif-a-s-de-tehlike-buyuk-galatasaray-1953278-skorerhaber/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder