7 Ocak 2015 Çarşamba

Spor kulüplerinin vergi borçları yeni yabancı düzenlemesi öncesinde yeniden yapılandırılacağı için kulüpler sıkıntı yaşamayacak



Futbolun 'Lale devri' bitti


TFF’nin yabancı kontenjanını 14’e çıkarması şişen yerli oyuncu fiyatlarını düşürecek. Yabancı oyuncular da kontenjan kozunu kullanıp kulüplere zorluk çıkartamayacak. Böylece kulüpler transferde eskisine göre daha az para harcayacak. Yüksek kontrat ve bonservis bedellerinin ödendiği futboldaki Lale Devri bitiyor.

ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
TÜRKİYE Futbol Federasyonu’nun (TFF) yabancı sınırını 14’e çıkarması futboldaki ‘Lale Devri’ni sona erdirecek. Öncelikle kulüpler artık başta yerliler olmak üzere futbolculara fahiş paralar ödemekten kurtulacak. Yabancı sınırı nedeniyle değerlerinin üzerinde bonservis ve kontrat bedellerine sahip olan yerliler artık daha düşük paralara razı olmak zorunda kalacak. Yine kontenjan nedeniyle kulüpten ayrılmakta veya kiralanmak zorluk çıkaran; üzerine para isteyen yabancılar da eskisi kadar güçlü olamayacak. Buna mukabil yeni sistem futbolcu yetiştirip onların satışından büyük paralar kazanan Gaziantepspor, Eskişehirspor ve Gençlerbirliği gibi kulüpler olumsuz etkilenecek. Gelecek sezon başlayacak yeni dönemde sıkça tartışılan menejerlik sistemi de kendine çeki düzen vermek zorunda kalacak. Oyuncu ücretleri düşeceği için menejerlerin de yüksek komisyon payı alması zorlaşacak. İşte yeni yabancı kontenjanının sonuçları:
1-BORÇLAR YAPILANDIRILACAK
TFF, yabancı sınırını kaldırırken, kulüplerin mali yapısını da unutmadı. Vergi borcu, sigorta borcu, oyuncu borcu, UEFA ve FIFA borçlarının da bulunmamasını istiyor. Peki kulüpler mevcut durumdan nasıl yararlanacak? Galatasaray ve Beşiktaş, devlete en çok borcu olanlar. Ancak hükümetin ‘Torba Yasa’sıyla vergi borçları yeniden yapılandırma kapsamına girdi. Böylece iki büyük ve diğer borçlu kulüpler vergi ve sigorta borçları nedeniyle sıkıntı yaşamayacak.
2-’ŞAHISA BORÇ’ SORUN DEĞİLSigorta ve vergi borcunu devlet eliyle çözen kulüpler için geriye oyunculara, UEFA ve FIFA’ya olan borçlar kalıyor. Genel olarak kulüplerin bu tür borçları sorun yaratacak durumda değil. Soru işareti olan tek konu şahıslara olan borçlar. Misal Beşiktaş’ın eski başkanı ve mevcut TFF Başkanı Yıldırım Demirören’e 100 milyon lira borcu var. UEFA Finansal Fair Play Kriterleri bu konuda henüz bir düzenleme yok.

3-YABANCILARIN GÖZÜ TÜRKİYE’DEYabancı sınırının kalkmasıyla Türkiye, yabancı futbolcular için daha cazip bir pazar haline gelmiş oluyor. Halihazırda 8 yabancıya izin verilen Türkiye’nin, 14 yabancıya izin verilecek olan 2015-16 sezonunda yabancı futbolcu menajerlerinin akınına uğraması bekleniyor. Ancak rekabette elleri zayıflayacağı için yıllık geliri 6 milyon doları bulan menajerlerin öneli bir gelir kaybı yaşaması da bekleniyor.

4-OYUNCU ÜCRETLERİ YERLE BİRTürkiye’de 4 büyük kulüpte oynayan yerli oyuncuların ortalama ücreti maç başı gelirleriyle birlikte 2 milyon Euro civarında. Bu rakam TFF’nin yabancı sınırlamasıyla artmıştı. Ancak önümüzdeki dönemden itibaren bu rakamın yüzde 25 gerilemesi bekleniyor. Hatta yıllık 3 milyon Euro’nun üzerinde kazanan yerli oyuncularla kulüplerin tekrar masaya oturup ücretlerini düşüreceği konuşuluyor.
5-ANADOLU KULÜPLERİ ZORLANACAKYeni uygulamadan elbette en çok dört büyükler memnun kalacak. Hazıra konmayı seven bu kulüpler artık daha düşük ücretler oyuncu alabilecek. Buna mukabil geçimlerini bu kulüplere oyuncu satarak sağlayan bazı Anadolu kulüpleri ise zorlanacak. Gençlerbirliği başta olmak üzere, Gaziantepspor, Eskişehirspor ve Bursaspor, yerli rekabeti artacağından yüksek bonservis paraları kazanamayacak.
En çok kazanan yabancı oyuncular
* Moussa Sow (Fenerbahçe) 3 milyon 400 bin Euro
* Wesley Sneijder (Galatasaray) 3 milyon 200 bin Euro
* Raul Meireles (Fenerbahçe) 3 milyon Euro
* Felipe Melo (Galatasaray) 2 milyon 900 bin Euro
* Dirk Kuyt (Fenerbahçe) 2 milyon 850 bin Euro
* Fernando Muslera (Galatasaray) 2 milyon Euro
En çok kazanan yerli oyuncular
* Selçuk İnan (Galatasaray) 2 milyon 750 bin euro milyon Euro
* Burak Yılmaz (Galatasaray) 2 milyon 750 bin euro
* Hamit Altıntop (Galatasaray) 2 milyon 750 bin euro
* Emre Belözoğlu (Fenerbahçe) 2 milyon Euro
* Mehmet Topal (Fenerbahçe) 2 milyon Euro
* Gökhan Gönül (Fenerbahçe) 1.7 milyon Euro
http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/27907693.asp

1 yorum:

  1. vergi borcu yapılandırılınca ödenmiş olmuyorki,36 veya 72 ay taksitlendirilmiş de olsa borç aynen duruyor,TFF borcu olmayacak diyor,taksitlendirilmişse ödenmiş sayılır demiyor,GS nin geçen ay tebliğ edilen yaklaşık 20+20 M vergi cezası torba yasadan yararlanamaz diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil