Bazı detaylar şöyle:
- 'Hedef 1 milyon üye’ projesi önemli bir gelir kaynağı yaratacak. Fenerbahçe ayağa kalkacak. Ne hisse satacağız, ne halka arz yapacağız.
- Projenin sonuçlarını Mayıs ayında açıklamayı planlıyoruz, çok iyi gidiyor., yıl sonunda hedeflerimizi geçeceğimizi düşünüyoruz. En büyük yeni gelir kalemi üyelerden gelecek.
- Biz havuz sisteminden çıkmayı değil hakkımızın verilmesini istiyoruz
- Kulüplerin ayakta kalmasını istiyorsanız yüzde 18 KDV’yi yüzde 8’e indireceksiniz. Sinemalar gibi buralar da eğlence yeridir. Herkes para kazanmaya çalışıyor. Biletler üzerinden komisyonların alınmaması lazım. Beden Terbiyesi, bütün forma, saha reklamlarından yüzde 7 pay alıyor. Bu payların kaldırılması lazım. Bu uygulamalar kulüplere yük getiriyor. Stada zaten kira ödüyoruz. 1.1 milyon doların üzerinde yıllık kira ödüyoruz. Stadı biz yaptık, 49 yılda 79 milyon dolar kira ödeyeceğiz.
- Devlete geçen yıl 91 milyon TL vergi ödedik. Havuzla ilgili bir kanunun vardır ama Türkiye’de çok kanun değişmiştir, bu da değiştirilemeyecek bir kanun değildir. Bu kanun değiştirilmezse o zaman diğer kulüplere de destek sağlanması için Fenerbahçe’nin burada kalması isteniyorsa Fenerbahçe’ye bir kaynaktan takviye yapılması gerekir. Bu takviye en az ödediğimiz vergiler kadardır.
- Fenerbahçe Üniversitesi'ni hayata geçireceğiz. Nisan ayında iznin çıkmasını bekliyoruz. Kayışdağı’nda 3 fakülteyle başlayacağız. Araziyi 70 milyon TL’ye aldık, 30 milyon TL’sini ödedik.
- Maç yayınlarıyla ilgili havuz sisteminden çıkmayı değil hakların verilmesini, en doğru sistemin uygulanmasını istiyoruz. Fenerbahçe’nin yayın haklarının değerinin ödenmesini istiyoruz. Burada birkaç alternatif söz konusu. Fenerbahçe’nin hakkının ne olduğunu en iyi tayin edecek olan Digiturk’tür. Digiturk’ün 1.5 milyona yakın abonesi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun da 500 bine yakını da Fenerbahçeli’dir. Digiturk’un yayın gelirlerinin önemli bölümü Fenerbahçeliler’in katkısıyla sağlanmaktadır. Ayrıca maç başı satışlarda da Fenerbahçe maçlarından dolayı gelir kazanmaktadır.
- 2010 yılında bize 125 milyon dolar teklif ettiler ama kabul etmedik. Yayına devam ettik.
- UEFA ve TFF kriterleri deniyor.
- 'Sizsiz havuz yapacağız, yayın yapamayacaksınız' diyebilirler, ona da evet diyoruz. 37 milyon dolar mı alıyoruz, bizi serbest bıraksın, havuza o parayı biz verelim bizi azat etsinler.
- Havuz sistemiyle ilgili hukukçulardan oluşan bir ekibin çalışıyor Acun Ilıcalı yayın için teklif getirmedi,
- İddia'da bütün kulüpler aynı parayı alıyor. Fenerbahçe’nin isim değeri ile diğer kulüplerin isim değeri aynı mı? Onların da değişmesini istiyoruz. Oradan yılda 4.5 milyon TL kazanıyoruz.
- Passolig yüzünden seyirci azaldı, insanlar localara dahi gelmiyor.
- Kupa maçları yüzünden 2 milyon euro ters bakiye veriyoruz.
- Bu yıl 20 bin adet kombine sattık. Geçen yıl 30 bin adetti. Bu düşüş yüzünden 27.5 milyon TL zararımız var. Maç hasılatlarıyla birlikte...”
- Fenerium 2014 yılını 97 milyon TL ciroyla kapattı, seyirci azalınca Fenerium’un satışları da etkileniyor.
- Forma satışları gayet iyi gitti. Geçen yıl 350 bin adet civarında forma sattık. Bu yıl 300 bine yaklaştık. Daha sahamızda derbileri oynamadık. Geçen yılın rakamlarını geçeriz diye düşünüyoruz”
- Topuk Yaylası’nda Maliye ile hiçbir problemimiz yok. Topuk Yaylası, Fenerbahçe Spor Kulübü sporcularına hizmet vermeye devam ediyor. Boş olduğu zaman kulüp üyeleri kullanıyor. Oradan gelir olsa ne olur? Gelir amaçlı değil orası, kamp yeridir. Boş kapasite de varsa kulüp üyeleri kullanır.
Haber detayı ve linki:
Fenerbahçe'yi ayağa kaldıracak proje
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, “Hedef 1 milyon üye’ projesinin önemli bir gelir kaynağı yaratacağını belirterek, “1 milyon üye projesiyle Fenerbahçe ayağa kalkacak. Ne hisse satacağız, ne halka arz yapacağız” dedi.
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, son günlerde havuz sistemine yönelik eleştiriyle gündemde... Yıldırım, kulübün ödediği vergiden havuz sistemindeki beklenti ve önerilerine, Topuk Yaylası’ndaki tesislerden Fenerbahçe Üniversitesi’ne kadar geniş yelpazede görüşlerini Vatan Ekonomi’ye açıkladı, merak ettiğimiz konularda sorularımızı yanıtladı. Sohbetimiz boyunca defalarca “Biz havuz sisteminden çıkmayı değil hakkımızın verilmesini istiyoruz” diyen Yıldırım, “Hedef 1 milyon üye’ projesinin kulübe önemli bir gelir kaynağı yaratacağını vurguladı. Başkan Yıldırım, “1 milyon üye projesiyle Fenerbahçe ayağa kalkacak. Ne hisse satacağız, ne halka arz yapacağız. Bunların hiç birine gerek kalmayacak” diye konuştu.
Herkes şaşıracak
‘Hedef 1 milyon üye’ projesinin sonuçlarını Mayıs ayında açıklamayı planladıklarını kaydeden Aziz Yıldırım, “1 milyon üye projemiz çok iyi gidiyor. Mayıs ayında rakamları açıklayacağız. Ama şunu söyleyebilirim; yıl sonunda hedeflerimizi geçeceğimizi düşünüyoruz. O zaman herkes şaşıracak. Emin ve iyi gidiyoruz. En büyük yeni gelir kalemi üyelerden gelecek” dedi.
Devletin de kulüplerin ayakta kalması için yapması gereken şeyler olduğuna dikkat çeken Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Kulüplerin ayakta kalmasını istiyorsanız yüzde 18 KDV’yi yüzde 8’e indireceksiniz. Sinemalar gibi buralar da eğlence yeridir. Herkes para kazanmaya çalışıyor. Biletler üzerinden komisyonların alınmaması lazım. Beden Terbiyesi, bütün forma, saha reklamlarından yüzde 7 pay alıyor. Bu payların kaldırılması lazım. Bu uygulamalar kulüplere yük getiriyor. Stada zaten kira ödüyoruz. 1.1 milyon doların üzerinde yıllık kira ödüyoruz. Stadı biz yaptık, 49 yılda 79 milyon dolar kira ödeyeceğiz.”
91 milyon TL vergi ödedik
Devlete geçen yıl 91 milyon TL vergi ödediklerini de hatırlatan Aziz Yıldırım, “Havuzla ilgili bir kanunun vardır ama Türkiye’de çok kanun değişmiştir, bu da değiştirilemeyecek bir kanun değildir. Bu kanun değiştirilmezse o zaman diğer kulüplere de destek sağlanması için Fenerbahçe’nin burada kalması isteniyorsa Fenerbahçe’ye bir kaynaktan takviye yapılması gerekir. Bu takviye ne kadardır? En az ödediğimiz vergiler kadardır. Geçen yıl 91 milyon TL vergi ödedik” değerlendirmesini yaptı.
Üniversitemizi kuracağız
Fenerbahçe Üniversitesi için çalışmalarının sürdüğünü de belirten Aziz Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Üniversitemizi hayata geçireceğiz. Nisan ayında iznin çıkmasını bekliyoruz. Kayışdağı’nda arazide 3 fakülteyle başlayacağız. Araziyi 70 milyon TL’ye aldık, 30 milyon TL’sini ödedik."
37 milyon doları biz verelim, azat etsinler
Maç yayınlarıyla ilgili havuz sisteminden çıkmayı değil haklarının verilmesini, en doğru sistemin uygulanmasını istediklerini vurguladı. Yıldırım, “Biz bazı haklarımızın serbest bırakılması gerektiğini söylüyoruz. Kimseyi incitmiyoruz, kimseyi kırmıyoruz, doğruları söylüyoruz. En doğru sistem herkesin kendisinin kendi pazarlamasını yapması” dedi.
Havuzdan 37 milyon dolar aldıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
Birkaç alternatif var
“Biz Fenerbahçe’nin yayın haklarının değerinin ödenmesini istiyoruz. Bu arzudur, temennidir. Burada birkaç alternatif söz konusu. Fenerbahçe’nin hakkının ne olduğunu en iyi tayin edecek olan Digiturk’tür. Digiturk’ün 1.5 milyona yakın abonesi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun da 500 bine yakını da Fenerbahçeli’dir. Digiturk’un yayın gelirlerinin önemli bölümü Fenerbahçeliler’in katkısıyla sağlanmaktadır. Ayrıca maç başı satışlarda da Fenerbahçe maçlarından dolayı gelir kazanmaktadır. Dolayısıyla en iyi fiyatı tayin etme bilgisi Digiturk’tedir. 2010 yılında bize 125 milyon dolar teklif ettiler ama kabul etmedik. Yayına devam ettik. Ama bugün ne var? Devlete vergi ödüyoruz, UEFA kriterleri, TFF kriterleri deniyor. Bunları sağlamak için gelir kaynaklarının artması gerekiyor. Fenerbahçe’nin bu gelir kaynaklarını sponsorluklar, yayın, iddia ve saha gelirleri gibi çeşitli kaynaklardan karşılaması gerekir. Yayın da bunlardan biridir. Biz Fenerbahçe’nin hakettiğini almasını istiyoruz. Yoksa başkalarının ne aldığı, ne ettiği bizi ilgilendirmiyor. Herkes hakkını alsın. Havuzdan çıkmayı değil hakkımızın verilmesini istiyoruz. ‘Sizsiz havuz yapacağız, yayın yapamayacaksınız” diyebilirler, ona da evet diyoruz. Biz şuna da evet diyoruz. 37 milyon dolar mı alıyoruz, bizi serbest bıraksın, havuza o parayı biz verelim bizi azat etsinler. Biz ille havuz bozulsun demiyoruz, biz hakkımızı istiyoruz. Ne alıyorsak verelim bizi azad etsinler.”
Acun Ilıcalı’dan teklif gelmedi
Havuz sistemiyle ilgili hukukçulardan oluşan bir ekibin çalıştığını belirten Aziz Yıldırım, Acun Ilıcalı’nın yayın için kendilerine teklif getirdiğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını anlattı. Yıldırım, “Bu iddialar doğru değil, kimseyle de konuşmadık ama araştırma yapacağız. Hukuki yönden ekip kurduk onlar çalışmalarını yapıyorlar. Bütün hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra devlet kademesinde görüşmelerimizi yapacağız. Gidip durumları anlatacağız. Alacağımız cevaplar doğrultusunda gereğini yapacağız” diye konuştu.
İddia da aynı durumun söz konusu olduğuna dikkat çeken Başkan Azi Yıldırım, “Orada da bütün kulüpler aynı parayı alıyor. Fenerbahçe’nin isim değeri ile diğer kulüplerin isim değeri aynı mı? Onların da değişmesini istiyoruz. Oradan yılda 4.5 milyon TL kazanıyoruz” dedi.
Kombinede kayıp 27.5 milyon TL
Bu yıl Passolig yüzünden seyircinin azaldığını belirten Aziz Yıldırım, “Bugün insanlar localara dahi gelmiyor. Localara çok yüksek ücretler ödeyenler Passolig yüzünden misafirlerini getirmek istemiyorlar. Kupa da öyle... Kupa maçları yüzünden 2 milyon euro ters bakiye veriyoruz. Bu yıl 20 bin adet kombine sattık. Geçen yıl 30 bin adetti. Yine Passolig’den dolayı düşüş var. Bu düşüş yüzünden 27.5 milyon TL zararımız var. Maç hasılatlarıyla birlikte...” diye konuştu.
Fenerium’un 2014 yılını 97 milyon TL ciroyla kapattığını da anlatan Başkan Yıldırım, “Seyirci azalınca Fenerium’un satışları da etkileniyor. Yine de forma satışları gayet iyi gitti. Taraftarlarımıza teşekkür ediyoruz. Geçen yıl 350 bin adet civarında forma sattık. Bu yıl 300 bine yaklaştık. Daha sahamızda derbileri oynamadık. Geçen yılın rakamlarını geçeriz diye düşünüyoruz” diye konuştu.
Topuk Yaylası’nda sorun yok
Bir süre önce Maliye müfettişlerinin Fenerbahçe’nin Düzce Kaynaşlı’da ‘Topuk Yaylası’ olarak bilinen sosyal tesislerinin sportif amaçla verilen araziye ticari amaçla otel ve Fenerium mağazası inşa edilmesi yüzünden yıkılmasını istediği iddia edildi. Aziz Yıldırım’a bu iddiaları da sorduk: Yıldırım’dan aldığımız cevap, “Topuk Yaylası’nda Maliye ile hiçbir problemimiz yok. Topuk Yaylası, Fenerbahçe Spor Kulübü sporcularına hizmet vermeye devam ediyor. Boş olduğu zaman kulüp üyeleri kullanıyor. Oradan gelir olsa ne olur? Gelir amaçlı değil orası, kamp yeridir. Boş kapasite de varsa kulüp üyeleri kullanır” şeklinde oldu.
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, son günlerde havuz sistemine yönelik eleştiriyle gündemde... Yıldırım, kulübün ödediği vergiden havuz sistemindeki beklenti ve önerilerine, Topuk Yaylası’ndaki tesislerden Fenerbahçe Üniversitesi’ne kadar geniş yelpazede görüşlerini Vatan Ekonomi’ye açıkladı, merak ettiğimiz konularda sorularımızı yanıtladı. Sohbetimiz boyunca defalarca “Biz havuz sisteminden çıkmayı değil hakkımızın verilmesini istiyoruz” diyen Yıldırım, “Hedef 1 milyon üye’ projesinin kulübe önemli bir gelir kaynağı yaratacağını vurguladı. Başkan Yıldırım, “1 milyon üye projesiyle Fenerbahçe ayağa kalkacak. Ne hisse satacağız, ne halka arz yapacağız. Bunların hiç birine gerek kalmayacak” diye konuştu.
Herkes şaşıracak
‘Hedef 1 milyon üye’ projesinin sonuçlarını Mayıs ayında açıklamayı planladıklarını kaydeden Aziz Yıldırım, “1 milyon üye projemiz çok iyi gidiyor. Mayıs ayında rakamları açıklayacağız. Ama şunu söyleyebilirim; yıl sonunda hedeflerimizi geçeceğimizi düşünüyoruz. O zaman herkes şaşıracak. Emin ve iyi gidiyoruz. En büyük yeni gelir kalemi üyelerden gelecek” dedi.
Devletin de kulüplerin ayakta kalması için yapması gereken şeyler olduğuna dikkat çeken Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Kulüplerin ayakta kalmasını istiyorsanız yüzde 18 KDV’yi yüzde 8’e indireceksiniz. Sinemalar gibi buralar da eğlence yeridir. Herkes para kazanmaya çalışıyor. Biletler üzerinden komisyonların alınmaması lazım. Beden Terbiyesi, bütün forma, saha reklamlarından yüzde 7 pay alıyor. Bu payların kaldırılması lazım. Bu uygulamalar kulüplere yük getiriyor. Stada zaten kira ödüyoruz. 1.1 milyon doların üzerinde yıllık kira ödüyoruz. Stadı biz yaptık, 49 yılda 79 milyon dolar kira ödeyeceğiz.”
91 milyon TL vergi ödedik
Devlete geçen yıl 91 milyon TL vergi ödediklerini de hatırlatan Aziz Yıldırım, “Havuzla ilgili bir kanunun vardır ama Türkiye’de çok kanun değişmiştir, bu da değiştirilemeyecek bir kanun değildir. Bu kanun değiştirilmezse o zaman diğer kulüplere de destek sağlanması için Fenerbahçe’nin burada kalması isteniyorsa Fenerbahçe’ye bir kaynaktan takviye yapılması gerekir. Bu takviye ne kadardır? En az ödediğimiz vergiler kadardır. Geçen yıl 91 milyon TL vergi ödedik” değerlendirmesini yaptı.
Üniversitemizi kuracağız
Fenerbahçe Üniversitesi için çalışmalarının sürdüğünü de belirten Aziz Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Üniversitemizi hayata geçireceğiz. Nisan ayında iznin çıkmasını bekliyoruz. Kayışdağı’nda arazide 3 fakülteyle başlayacağız. Araziyi 70 milyon TL’ye aldık, 30 milyon TL’sini ödedik."
37 milyon doları biz verelim, azat etsinler
Maç yayınlarıyla ilgili havuz sisteminden çıkmayı değil haklarının verilmesini, en doğru sistemin uygulanmasını istediklerini vurguladı. Yıldırım, “Biz bazı haklarımızın serbest bırakılması gerektiğini söylüyoruz. Kimseyi incitmiyoruz, kimseyi kırmıyoruz, doğruları söylüyoruz. En doğru sistem herkesin kendisinin kendi pazarlamasını yapması” dedi.
Havuzdan 37 milyon dolar aldıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
Birkaç alternatif var
“Biz Fenerbahçe’nin yayın haklarının değerinin ödenmesini istiyoruz. Bu arzudur, temennidir. Burada birkaç alternatif söz konusu. Fenerbahçe’nin hakkının ne olduğunu en iyi tayin edecek olan Digiturk’tür. Digiturk’ün 1.5 milyona yakın abonesi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun da 500 bine yakını da Fenerbahçeli’dir. Digiturk’un yayın gelirlerinin önemli bölümü Fenerbahçeliler’in katkısıyla sağlanmaktadır. Ayrıca maç başı satışlarda da Fenerbahçe maçlarından dolayı gelir kazanmaktadır. Dolayısıyla en iyi fiyatı tayin etme bilgisi Digiturk’tedir. 2010 yılında bize 125 milyon dolar teklif ettiler ama kabul etmedik. Yayına devam ettik. Ama bugün ne var? Devlete vergi ödüyoruz, UEFA kriterleri, TFF kriterleri deniyor. Bunları sağlamak için gelir kaynaklarının artması gerekiyor. Fenerbahçe’nin bu gelir kaynaklarını sponsorluklar, yayın, iddia ve saha gelirleri gibi çeşitli kaynaklardan karşılaması gerekir. Yayın da bunlardan biridir. Biz Fenerbahçe’nin hakettiğini almasını istiyoruz. Yoksa başkalarının ne aldığı, ne ettiği bizi ilgilendirmiyor. Herkes hakkını alsın. Havuzdan çıkmayı değil hakkımızın verilmesini istiyoruz. ‘Sizsiz havuz yapacağız, yayın yapamayacaksınız” diyebilirler, ona da evet diyoruz. Biz şuna da evet diyoruz. 37 milyon dolar mı alıyoruz, bizi serbest bıraksın, havuza o parayı biz verelim bizi azat etsinler. Biz ille havuz bozulsun demiyoruz, biz hakkımızı istiyoruz. Ne alıyorsak verelim bizi azad etsinler.”
Acun Ilıcalı’dan teklif gelmedi
Havuz sistemiyle ilgili hukukçulardan oluşan bir ekibin çalıştığını belirten Aziz Yıldırım, Acun Ilıcalı’nın yayın için kendilerine teklif getirdiğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını anlattı. Yıldırım, “Bu iddialar doğru değil, kimseyle de konuşmadık ama araştırma yapacağız. Hukuki yönden ekip kurduk onlar çalışmalarını yapıyorlar. Bütün hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra devlet kademesinde görüşmelerimizi yapacağız. Gidip durumları anlatacağız. Alacağımız cevaplar doğrultusunda gereğini yapacağız” diye konuştu.
İddia da aynı durumun söz konusu olduğuna dikkat çeken Başkan Azi Yıldırım, “Orada da bütün kulüpler aynı parayı alıyor. Fenerbahçe’nin isim değeri ile diğer kulüplerin isim değeri aynı mı? Onların da değişmesini istiyoruz. Oradan yılda 4.5 milyon TL kazanıyoruz” dedi.
Kombinede kayıp 27.5 milyon TL
Bu yıl Passolig yüzünden seyircinin azaldığını belirten Aziz Yıldırım, “Bugün insanlar localara dahi gelmiyor. Localara çok yüksek ücretler ödeyenler Passolig yüzünden misafirlerini getirmek istemiyorlar. Kupa da öyle... Kupa maçları yüzünden 2 milyon euro ters bakiye veriyoruz. Bu yıl 20 bin adet kombine sattık. Geçen yıl 30 bin adetti. Yine Passolig’den dolayı düşüş var. Bu düşüş yüzünden 27.5 milyon TL zararımız var. Maç hasılatlarıyla birlikte...” diye konuştu.
Fenerium’un 2014 yılını 97 milyon TL ciroyla kapattığını da anlatan Başkan Yıldırım, “Seyirci azalınca Fenerium’un satışları da etkileniyor. Yine de forma satışları gayet iyi gitti. Taraftarlarımıza teşekkür ediyoruz. Geçen yıl 350 bin adet civarında forma sattık. Bu yıl 300 bine yaklaştık. Daha sahamızda derbileri oynamadık. Geçen yılın rakamlarını geçeriz diye düşünüyoruz” diye konuştu.
Topuk Yaylası’nda sorun yok
Bir süre önce Maliye müfettişlerinin Fenerbahçe’nin Düzce Kaynaşlı’da ‘Topuk Yaylası’ olarak bilinen sosyal tesislerinin sportif amaçla verilen araziye ticari amaçla otel ve Fenerium mağazası inşa edilmesi yüzünden yıkılmasını istediği iddia edildi. Aziz Yıldırım’a bu iddiaları da sorduk: Yıldırım’dan aldığımız cevap, “Topuk Yaylası’nda Maliye ile hiçbir problemimiz yok. Topuk Yaylası, Fenerbahçe Spor Kulübü sporcularına hizmet vermeye devam ediyor. Boş olduğu zaman kulüp üyeleri kullanıyor. Oradan gelir olsa ne olur? Gelir amaçlı değil orası, kamp yeridir. Boş kapasite de varsa kulüp üyeleri kullanır” şeklinde oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder