Tabloları vererek ardından yorumlarımızı yapacağız. Bu yazıda bilançodaki rakamlarla başlayalım:
Yükümlülükler 1.9 milyar TL, ilk sırada Galatasaray
Öncelikle yükümlülüklere* bakalım. 4 kulübün toplam yükümlülükleri 1.9 milyar TL'ye ulaşıyor. Bu rakamın dörtte üçü kısa vadeli, Tüm kulüplerde bu oran neredeyse aynı. Toplamda ise başı Galatasaray çekiyor, 656 milyon TL ile, hemen arkasından Fenerbahçe geliyor. yaklaşık yarım milyar TL. En düşük rakam ise Trabzonspor'da. Ancak bu rakamları öldük bittik diye yorumlamadan önce, aşağıdaki notu * bir okumanızda fayda var.
Not: Bu kalemi tam anlamıyla ödenmesi gereken bir borç olarak düşünmemek gerekir. Bazı yükümlülükler, doğası gereği bir işletmenin olmazsa olmaz parçasıdır. Örneğin, ticari ürünler satışı ile ilgili aktiflerde bulunan stokların karşılığında pasiflerde yer alan ticari borçlar gibi. Yani bir tişörtü yaptırıp rafınıza koydunuz, bunun karşılığında tedarikçiye belli bir vadede borcunuz yükümlülükler kalemi altında gözükürken, karşılığında aktiflerde stok rakamı gözükür. Satış fiyatı ile ticari borç arasındaki fark ise brtü satış karınızı oluşturur Elbette spor kulüplerinin bilançolarında oldukça karmaşık bazı rakamlar da bulunuyor, özellikle de FFP nedeniyle rakamları gizleme konusunda uzlaşmanın giderek yaygınlaştığı bu dönemde. Bu nedenle yükümlülükleri önemseyelim ama tümünü ödenmesi gereken bir borç olarak düşünmeyelim
Banka borçları 1.25 milyar TL, liderlik Galatasaray'a geçti
İşte bu rakam asıl endişe edilmesi gereken rakam. Banka borçları derken asıl kastımız, finansal borçlar, ağırlıklı kısmı bankalara olan borçlar olsa da, içerisine leasing ve tahvil borçları da dahil. Bu borcun kritik olmasının nedeni, sürekli bir finansal gider yaratması,sadece faiz değil, ağırlıklı döviz cinsi olması nedeniyle kurun artışından da olumsuz etkilenmesi.
- Banka (finansal) borçlarında da liderliği Galatasaray (Fenerbahçe'den) kapmış durumda, rakam 433 milyon TL, tümü banka kredisi. Son dönemde yapılan yeniden yapılandırma ile vade uzatıldı, ancak kısa vadeli borçların oranı halen %41. Mayıs'tan bu yana finansal borçlarda artış 86 milyon TL.
- Fenerbahçe ise 100 milyon TL'si tahvil, 63 milyon TL'si ise faktoring borcu (alacakların kırdırılması) olmak üzere toplam 382 milyon TL. Fenerbahçe'de olumlu yön ise 2014 Mayıs ayından bu yana finansal borçların sabit kalması. (Geçen yıl -2013- Mayıs'a göre ise 120 milyon TL artış var)
- Beşiktaş, 220 milyon TL finansal borca sahip, altı ayda borcu 55 milyon TL artmış durumda. en önemli nokta ise %56 ile kısa vadeli borçların oranı en yüksek şirket olması.
- Trabzonspor'un finansal borcu ise en düşük olmasına rağmen 6 aylık dönemde borcunu neredeyse ikiye katladı, taklaşık 100 milyon TL artışla 217 milyon TL'ye ulaşan borcun önceki dönemde neredeyse tümü kısa vadeli iken, şimdi bu oran %32
Özsermayelerde bilanço 'oyun'larına rağmen durum vahim, kağıt üzeri eksi 854, düzeltilmiş eksi 558 milyon TL
Daha önce bir kaç kez yazdık,
- Galatasaray, GS Store devrinden nakit katkısı olmayan bir işlemle 87.2 milyon TL,
- Trabzonspor, bedava kullandığı araziyi kira ödemeye başlayıp, kira ana ortak tarafından bağışlanınca (nakit katkısı olmayan işlem) 46.9 milyon TL özsermayeye ekleme yapmıştı.
- Fenerbahçe ise, borç ödemek için devrettiği Fenerium hisselerini, devir bedelinden değil de, defter değerinden gösterdiği için (olumsuz yönde) sermayeden 221 milyon TL düşürmüştü.
İlk iki etki kalıcı, diğeri ise geçici (3 dönemdir mevcut) diye düşündüğümüz için ve Trabzonspor'un Ocak'ta yaptığı bedelli sermaye artırımından kaynaklanan 75 milyon TL olumlu etkiyi de ekleyerek düzeltilmiş rakamlara baktığımızda ise toplam özsermaye eksi 558 milyon TL. Sadece Trabzonspor artı özsermayeye sahip, ancak onun da zarar temposuna ve son dönem transferlerine bakıldığında, 2014-15 sezonu sonunda eksiye dönmesini beklemek çok iddialı olmayacaktır. En büyük eksi özsermaye ise Beşiktaş'ta gözüküyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder