Galatasaray geçen hafta Trabzonspor ile birlikte Borsa İstanbul'dan "Şirketinizin finansman sıkıntısı devam ediyor" başlıklı bir uyarı almıştı. Aslında konu geçen yıl Eylül ayındaki açıklamaya dayanıyor.
O tarihten sonra Galatasaray, SPK'nın yatırımcıların katılımlarını isteğe bağladığı ve ilk kez uygulanan kısmi sermaye artırımını gerçekleştirmiş ve özkaynaklarını yaklaşık 173 mn TL (mahsuben) artırmıştı. Bu konunun detayı şu yazıda: SPK G.Saray'a yatırımcıdan para alamazsın, yatırımcıya da 56 TL'den çağrı bekleme dedi.. (tarih 14 Şubat 2014)
Bugünkü açıklamada ise Galatasaray diyor ki:
- Şirketimizin finansal yapısının iyileştirilmesi adına pek çok önemli tedbir alınmış ve alınmaya devam etmektedir
- Finansal borçlar uzun vadeye yayıldı ve büyük bölümü Türk Lirası’na döndürüldü (@sporekonomi: bu önemli ve olumlu bir adım, Galatasaray'da borç yeniden yapılandırması 2014 nakit akımında 60 milyon dolarlık rahatlama getirecek başlıklı yazıda yazdığımız gibi bunun olumlu bir nakit akışı rahatlaması sağladığı bir gerçek, ancak öte yandan TL kredi ve uzun vadeye dönüşün maliyeti artırdığı da ayrı bir gerçek, aşağıda biraz açacağız)
- Oyuncu sözleşmelerinde kurların sabitlenmesi
- TT Arena'dan 80 milyon TL’lik gelir, bu sene gelir olarak kaydedilecek
- Türkiye dışından öncelikli hedef bölgelerden gelir kaydedilmesi hedeflenecek
- Stadyum içi aktiviteler, farklı ürün ve hizmetler artırılacak
- Forma sponsorluğunun, belirgin bir seviyede artacak şekilde yenilenecek
- Sporcu maliyetlerinde sürdürülebilir bir yapı adına, Futbol Akademisi’nin, çok kapsamlı ve uzun bir analizini takiben, uluslararası tepeden tırnağa yeniden yapılandırılacak
- Altyapı konusunda ikinci stratejik proje Almanya’da gerçekleştirilen stratejik ortaklıklarla Türk kökenli futbolcuların, erken yaşta ve daha makul maliyetlerle kazandırılması,
- “sporcu ve teknik kadro ücretlerinin toplam giderlere olan oranı” (@sporekonomi: UEFA mali fair play kriterlerinden) 2013 yılında %61 iken 5 yıl içinde %50 seviyesine çekilmesi hedeflenmektedir
- Son yıllık mali tablolara bakıldığında şirketimizin özkaynakları bir önceki yıla göre 55 milyon TL artışla negatif 15.5 milyon TL’ye erişmiştir.
Galatasaray'ın açıklamaları bu şekilde, bizim yorumumuz da bir sürü önemli adım atıldığı yönünde, ancak bazı detayları da irdelemekte fayda var:
- Özellikle gelirler ciddi şekilde artırıldı, ancak giderlerdeki artış gelirlerdeki artışın oldukça üzerinde gerçekleşti, bu hem borçları, hem de zararı artırdı. Drogba, Sneijder gibi transferlerin ciddi maliyetleri üzerine geçen sene devre arasında yapılan transferler ve bu sene yapılan sözleşme yenilemelerinden artan maliyetler de bindiğinde bu seneki giderlerin daha da artması söz konusu olabilir. Kur artışından kaynaklanan zarar, yapılan yeniden yapılandırmayla bu sene olmayacak gibi gözükmekte, ancak buradaki ince detayı vermek gerekiyor. 5 Mayıs'ta Euro kuru 2.91TL iken yapılan bu yeniden yapılandırmayla dolar faizden daha yüksek bir TL faiz ödenmeye başladığı kesin (detay açıklanmadı). Öte yandan kurun da o günden daha düşük olması nedeniyle şu andaki verilerle ortaya çıkacak finansman gideri, eski sisteme göre daha fazla olabilir (geçen yılki kur zararını kastetmiyorum, bu sene çevrim yapılmaması halinde ortaya çıkacak finansman giderinden) Elbette bu bir korunma (hedge) maliyeti, ve uzun vade için daha sağlıklı ama bu detayı vermek gerekiyor, kısa vadeli etkisi daha negatif olabilir
- Galatasaray'ın bilançosunda bulunan GS Store ile ilgili ise iki önemli nokta bulunuyor, ilki satışlarda ciddi artış olmasına rağmen, karlılığın çok çok az artmış olması. Bunun sonucunda gelir artışı, düşük kar marjı nedeniyle (hızlı büyüme amacı ve nedeniyle artan pazarlama ve satış giderleri) karlılık, en azından kısa vadede hiç artmamış gibi gözüküyor. Hatta rakamlar en son (devir öncesi) 9 aylık mali tablolarda gözüküyor, ciddi şekilde gerilemiş. Mağazacılık gelirleri 48.2 mn TL'den 62.6 mn TL'ye % 30 artarken, elde edilen kar 5.1 mn TL'den 1.4 mn TL'ye gerilemiş. Kar marjı neredeyse beşte birine düşmüş.
- Açıklamada gelir artışı olarak bahsedilen stad gelirleri 80 mn TL olarak belirtilmiş, ancak %50.1'i kulübe devredilen GS Store artık tam konsolide edilemeyeceği için gelirleri gösterilmeyecek, ondan bahsedilmemiş. 9 Aylık rakam 62.6 milyon TL iken, yıl sonunda bahsedilmediği gibi. Tabii arada önemli bir fark var, onu da belirtelim, stad gelirlerinin maliyeti oldukça düşün ve çoğunluğu kar iken, GS Store'un çok düşük kar marjı olması bu devrin oldukça mantıklı bir sonuç doğuracağını da beraberinde getirebilir. Şöyle ki, GS Store devri sonrasında GS SK, şirkete borçlanmış durumda (daha önce SPK ve BIST'ın Fenerbahçe'ye uyarı yaptığına benzer şekilde) Bu borç da dahil, şirketin yaklaşık 109 mn TL kulüpten, 14 mn TL ise GS Store'dan alacağı var. Bu paralara faiz işletilecek ve GSRAY gelir elde edecek. GS Store'un devrinden kaynaklanan 90.2 mn TL'ye yaklaşık %10-11 faiz işletilse oluşacak gelir 9-10 mn TL olacak. Bu ise GS Store'un geçen yıl 9 ayda elde ettiği kar olan 1.4 mn TL (ki bunun yarısını almalıyız) kar rakamında çok daha yüksek bir gelir, aslında BIST'a verilen cevapta bundan da bahsedilebilirdi. yani GS Store devriyle 87.2 mn TL elde edilen kar yanında, faiz gelirinden de yaklaşık 10 mn TL fark yaratacak. Ancak burada önemli bir nokta, SPK'dan gelebilecek (Fenerbahçe'nin Fenerium'u devretmesine yol açan benzeri) bir uyarı olabilir.
- Diğer nokta ise Galatasaray'ın BIST'a verdiği cevapta bahsettiği negatif özkaynakların 55 milyon TL'nin negatif 15.5 milyon TL'ye indirilmiş olması. Aradaki 40 milyon TL'lik fark özkaynaklarda pozitif bir gelişmeye işaret ediyor. Öncelikle aşağıdaki tabloya bir bakarsak, GSRAY, GS Store'un %50.1'ini Galatasaray SK'ne 90.2 mn TL'ye devretti (27 Mayıs 2014). Bu devir sonrasında 87.2 mn TL satış karı oluştu. Eğer bu devir olmasaydı, GS Store'un özkaynağı eksi 102.7 milyon TL olacaktı. Aynı şekilde GSRAY'ın mali tablolarda, diğer şirketlerden daha düşük diye övünerek bahsettiği zarar rakamı da, bu devir olmasaydı 204.7 milyon TL ile hem BJKAS, hem de FENER'den daha yüksek olacaktı.
- Diğeri ise sermaye artırımından gelen 172.6 mn TL, bu katkı elbette önemli, ancak burada da daha önce GSRAY'ın borçlanmasına yol açan ve ciddi finansman yüküne yol açan stad gelirleri devrindeki hesaplar kullanılarak mahsuben bir artış gerçekleşti. Elbette bu artış daha önceden oluşan borcu azaltmak yönünde fayda sağladı ama yatırımcıdan gelecek taze kaynak etkisi yapmadı.
- Sonuç olarak GSRAY 172.6 mn TL sermaye artışından, 87.2 mn TL de GS Store satışından gelen toplam 259.8 mn TL özkaynak artış etkisini, geçen sene elde ettiği 204.7 mn TL zarar ile neredeyse yedi bitirdi. Geriye, övünülen yaklaşık 40 mn TL'lik artış kaldı.
- Bir ekleme, Fenerium devri nedeniyle Fenerbahçe, özkaynaklarında 221 mn TL eksiltme gerçekleştirdi. Bunun nedenini (neden satın alma değerinden gösterilmediğini tam bilemiyoruz) ama şirket bilançosuna Fenerium'u bir 231 mn TL'ye satın alıp, bunu aktifte 10 mn TL ile gösterince aradaki fark olan 221 mn TL özkaynaklara eksi yansıdı. Bunun düzeltmesi yapıldığı takdirde Fenerbahçe özkaynakları eksi 22 mn TL'ye düzeltilebilir. Bunu daha önce Fenerium ve GS Store devirlerinin şirketlerin mali tablolarına ilginç etkisi başlıklı analizimizde yazmıştık.
Açıklamanın tümü ekte yer alıyor:
Şirketimizce Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (“KAP”) yapılan muhtelif
açıklamalardan da görüleceği gibi, Şirketimizin finansal yapısının iyileştirilmesi
adına pek çok önemli tedbir alınmış ve alınmaya devam etmektedir.
31/05/2014 tarihli finansal tablolarımızdan ve bağımsız denetçi raporundan da
görüleceği gibi, Şirketimizin finansal borçlarının uzun vadeye yayılması, kur farkı
zararlarının dengelenmesi adına Şirketimizin finansal borçlarının para biriminin
büyük bölümünün Türk Lirası’na döndürülmesi, yeni dönem oyuncu
sözleşmelerinde kurların sabitlenmesi gibi önümüzdeki dönemlerde mali
sonuçlara olumlu anlamda yansıyacak son derece önemli adımlar atılmıştır.
Ayrıca, profesyonel A futbol takımımızın maçlarını oynadığı Ali Sami Yen Spor
Kompleksi TT Arena Stadyumu’ndan elde edilen yıllık yaklaşık 80 milyon TL’lik
gelir de, 1 Haziran 2014 tarihinden itibaren Şirketimize ait gelir olarak
kaydedilmeye başlandığından, önümüzdeki dönemde Şirketimizin karlılığının
olumlu yönde seyretmeye devam etmesi beklenmektedir.
Gelirlerimizi arttırmak adına yaptığımız çalışmalar arasında, Türk Spor Kulüpleri
arasında bir ilki gerçekleştirerek hazırladığımız 5 Yıllık Stratejik Plan
çalışmalarının önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında öncelikli
olarak ülkemizin en önemli markalarından biri olan Galatasaray’ın artık Türkiye
dışından gelir elde etmesi için kapsamlı bir analiz yaparak, öncelikli hedef
bölgelerimizi belirlemiş durumdayız. Bu yıldan başlayarak tüm faaliyetlerimizde,
öncelikli olarak nitelendirdiğimiz bölgeler odak noktası olacaktır.
Bu çerçevede Şirketimizin en önemli varlığı olan futbol takımımızın hedef
bölgelere yönelik olarak gerçekleştireceği sezon öncesi turlarla gerek bu
bölgelerdeki marka bilinirliliğini arttırmayı, gerekse düzenlenecek etkinliklerden
ilave ticari gelir elde etmeyi hedeflemekteyiz.
Ticari gelirlerin bir diğer unsurunu oluşturan stadyum içi aktivitelerle,
müsabakaları izlemek için gelen taraftarlarımıza farklı ürün ve hizmetler sunmayı
ve ilave gelir elde etmeyi beklemekteyiz.
Öte yandan yakın zamanda sona eren olan forma sponsorluğunun, belirgin bir
seviyede artacak şekilde yenilenmesi için çalışmalar sürmektedir.
Gelirlerimizdeki bu artışlarla birlikte, faaliyet konumuz olan futbolda, mali
başarıyı belirleyen en önemli faktör olan sporcu maliyetlerinde sürdürülebilir bir
yapıya kavuşmak adına, Türk sporu için devrim sayılabilecek iki önemli projemiz
hayata geçme aşamasına gelmiştir. Sportif ve mali anlamda dünyanın önde gelen
futbol kulüplerinin kadro yapısına bakılacak olursa, kendi altyapılarından
yetişmiş oyuncu sayılarının yüksek olduğu görülecektir. Bu konuda yaptığımız
analiz ve incelemelerin neticesinde, altyapı reformunu stratejik bir öncelik olarak
belirlemiş bulunmaktayız.
Bunlardan birincisi, futbol branşındaki altyapımızı oluşturan Futbol
Akademisi’nin, alanında dünyanın en önemli uzmanlarından oluşan bir ekip
tarafından çok kapsamlı ve uzun bir analizinin yapılmasını takiben, uluslararası
alanda en iyi model örnek alınarak tepeden tırnağa yeniden yapılandırılmasıdır.
Uzun süredir devam eden ve tamamlanma safhasına gelmiş bu çalışmalar
neticesinde, Galatasaray değerleri ve bilimsel temeller üzerine inşa edilmiş,
yepyeni bir anlayışla faaliyet gösterecek futbol akademisine kavuşmak üzereyiz.
Bu sayede futbol akademimiz, gerek Galatasaray A takımına, gerekse Türkiye’deki
diğer kulüplere futbolcu yetiştiren örnek bir kurum olacaktır.
Altyapı konusunda tamamlama aşamasında olduğumuz ikinci stratejik projemiz
ise, Almanya’da gerçekleştirilen stratejik ortaklıklardır. Bu atılımlarla hem
Almanya’da yaşayan ve büyük potansiyel taşıyan Türk kökenli futbolcuların,
Galatasaray’a erken yaşta ve daha makul maliyetlerle kazandırılması, hem de
Galatasaray’ın Almanya’da çok yüksek olan marka bilinirliğinin ilave gelire
dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Altyapıya yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz bu projelerden bağımsız olarak,
futbolda mali sürdürülebilirliği belirleyen en önemli faktör olan, “sporcu ve teknik
kadro ücretlerinin toplam giderlere olan oranı” konusunda tedbirleri devreye
sokmuş bulunmaktayız. Bilindiği gibi genel olarak futbol endüstrisinde bu oranın
%50 ila %60 arasında olması tavsiye edilmekte, %60-%70 arasının tedbir
gerektirdiği düşünülmekte, %70’in üzerindeki bir oranın ise tehlike arz ettiği ifade
edilmektedir. 2013 yılında Şirketimiz için %61 olarak gerçekleşen bu oranın,
önümüzdeki 5 yıl içinde %50 seviyesine çekilmesi hedeflenmektedir.
Şirketimiz bir yandan mali ve operasyonel açılardan daha iyiye ulaşma çabalarını
kararlılıkla sürdürürken, diğer yandan Şirketimiz dünyanın en büyük ilk 20 futbol
kulübü arasındaki yerini koruyarak ülkemizin dünyada gurur vesilesi olmaya
devam etmektedir. Şirketimiz, faaliyet göstermekte olduğumuz futbol
sektöründeki diğer şirketlere göre her türlü objektif gösterge açısından en sağlam
mali yapıya sahipken, İlgi yazınızda ifade edilen uyarıların sektördeki şirketler
arasında ayırımcılık yapıldığını düşündürecek şekilde selektif olarak yapılması
son derece düşündürücüdür.
Nitekim son yıllık mali tablolara bakıldığında Şirketimizin özkaynakları bir önceki
yıla göre 55 milyon TL artışla negatif 15,5 milyon TL’ye erişirken, aynı sektörde
faaliyet gösteren Fenerbahçe Futbol Yatırımları A.Ş.’nin (BİST: FENER)
özkaynakları aynı dönemde 363 milyon TL azalarak negatif 240,5 milyon TL,
Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş.’nin (BİST: BJKAS) özkaynakları ise 144,2 milyon
TL azalarak negatif 364,1 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Yine KAP’ta açıklanan 31/05/2014 tarihli finansal tablolarda yer alan verilere ve
bağımsız denetçi raporlarına göre, anılan 3 şirketin bazı mali verilerini içeren
karşılaştırmalı tabloyu dikkatlerinize sunuyoruz.
Tablodan da görüleceği üzere, objektif kriterlere göre Şirketimizden çok
daha önce uyarılması gereken şirketler belliyken, bu yapılmayıp Şirketimiz
hisse değerini düşürebilecek şekilde taraflı bir uyarı yapılması telafisi
mümkün olmayan sonuçlara yol açabilecek olup, bu konuda sayın Yönetim
Kurulunuzun sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.
* Stadyumdan elde edilen yıllık yaklaşık 80 milyon TL gelir, 01/06/2014 tarihinde başlayan mali
yıl içinde Şirketimize satış geliri olarak kaydedilecektir.
Ayrıca, 19/08/2014 tarihinde KAP’ta açıkladığımız Türk Ticaret Kanunu 376.
Madde kapsamında mali tablolardan da görüleceği gibi, Şirketimizin piyasa
fiyatından değerlenmiş varlık toplamı 1.930.438.393 TL, özkaynak toplamı ise
1.219.356.659 TL seviyesinde olup, sadece futbol takımımızın bağımsız kuruluşça
yapılan değerlemesi 481,4 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Aynı dönemde yapılan KAP açıklamaları kapsamında, sektördeki diğer şirketlerin
TTK 376 kapsamındaki mali tablolarına göre özkaynak toplamları da aşağıda
gösterilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder