26 Ekim 2013 Cumartesi

Fenerium'un gelirleri ve karı ne kadar?

25 Ekim 2013 tarihinde  Fenerbahçe Futbol A.Ş.  yaptığı açıklamada, Fenerium’un (Fenerbahçe Spor Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.) kısmen ya da tümünün alınmasına  ve konuyla ilgili bir değerleme yaptırılmasına karar verildi diyor.  Nedenini eski  yazılarımızı okuyanlar biliyor, amaç kulübün şirkete olan borcunu kapatmak. En büyük rakibi Galatasaray’ın tersine Fenerbahçe ticari ürün gelirlerini kulüp bünyesinde tutuyor, bunun için ise Fenerbahçe Futbol A.Ş.’ye bir isim hakkı ödüyor. Bu rakam 2012-13 mali takvim yılında 8.5 mn TL olarak gerçekleşmiş. Yani hali hazırda halka açık olan Futbol A.Ş. gelirleri içerisinde Fenerium satış gelirler yok, sadece Fenerium'dan alınan 8.5 mn TL isim hakkı mevcut.

2007 ve 2012’de Fenerium cirosunda patlama yaşanmış
Peki Fenerium’un cirosu ne kadar, yine (twitter kaynaklı) Fenerbahçe SK Faaliyet raporundan alıp grafiğini yaptığımız rakamlara bakalım. Kurulduğu yıl olan 2000’den, 2007’ye kadar geometrik bir büyüme kaydeden ciro, o yılın 100. Yıl olması nedeniyle olacak yakaladığı zirve ardından 2010’a kadar ivme kaybetmiş, ancak 2011 yılından sonra tekrar patlama yaşanmış. 2012 (takvim yılında) ulaşılan rakam 76.5 mn TL ciro.

   Fenerium Satış gelirleri
   Kaynak: Fenerbahçe Faaliyet Raporu



Karlılıkta patlama ise son iki yılda (3 Temmuz mu,  Kiğılı faktörü mü?)
Cirodaki hızlı artışa rağmen karlılıkta (faaliyet karlılığı) benzer şekilde seyretmemiş gözüküyor. 2003-2007 döneminde %7-8 civarında olan faaliyet kar marjı, 2011’de satışlarda yaşanan patlamaya rağmen %5, 2012’de ise %19’a yükselmiş, bu yıl ilk 8 aylık rakamlarda ise %18 civarında korunmuş. 2012’de karda tam bir patlama var, 14.5 mn TL, bu yıl ilk sekiz ayda ise 10.3 mn TL kar elde etmiş şirket.

   Fenerium Faaliyet Karı
   Kaynak: Fenerbahçe Faaliyet Raporu



Fenerium’un katkısı ciroyu 2012-13 rakamlarıyla yaklaşık 67 mn TL artırabilir

Fenerium’un devri Fenerbahçe Futbol A.Ş. mali tablolarını nasıl etkileyecek? (315 mn TL varsayımla)*
-          Eğer tümü devredilirse (dün de yazdığımız gibi) Futbol A.Ş.’nin bilanço aktifinde yer alan alacak kalemi 204 mn TL (Ağustos sonu itibariyle) sıfırlanacak
-          Fenerium hisseleri 315 mn TL bedelle aktiflerde bağlı ortaklıklar kalemi altına yazılacak
-          aradaki fark olan 111 mn TL ise Fenerbahçe Spor Kulübüne olan borç olarak pasif kalemleri altında yer alacak
-          Eğer sadece borca denk gelen kadar kısmı devredilirse (204/315=%65) devir olacak hisse Fenerium’un yaklaşık %65 hissesi olacak.
-          Borç sıfırlanacak ve Fenerium hisseleri bu kez 204 mn TL bedelle aktiflerde bağlı ortaklıklar kalemi altına yazılacak
-          Futbol A.Ş. cirosu yıllık olarak yaklaşık 75 mn TL artacak, geçen yıl varsayılırsa (246.5 mn TL + 75 mn TL – 8.5 mn TL lisans bedeli) ve 313 mn TL olacak
-          Futbol A.Ş.’nin finansman gelirleri ise 2012-13 sezonu hesabıyla 24.5 mn TL düşecek . Bunun nedeni Mayıs sonunda 189 mn TL'yi (ağustos 204 mn TL) bulan borca alınan faizin borcun ortadan kalkmasıyla olmayacak olması. Burda önemli bir konu 24.5 mn TL finansman gelirinin kur artışı ile birlikte bu seviyede olması, çünkü borç dolar cinsinden tutuluyordu.
-          Futbol A.Ş. kar rakamı konusu biraz daha belirsiz, tahminen Mayıs’ta açıklanan 2012-13 sezonu 1.6 mn TL kar üzerine faaliyet karı 14.5 mn TL eklenecek, bundan finansman gelirleri  düşecek , özetle Futbol A.Ş. karı 2012-13 rakamlarıyla eksiye düşebilirdi, eğer bu işlem geçen yıl yapılmış olsaydı.


*: Basında çıkan Fenerium şirket tahmini değeri ve borcun Ağustos sonu rakamları oranlanarak hesaplanmıştır


Fenerbahçe Fenerium'u devralırken gönüllü bir çağrı yapar mı?

Fenerbahçe Futbol  A.Ş. Fenerium'u satın alınca ne olacak?
Fenerium (Fenerbahçe Spor Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.) önemli bir şirket, bu akşam saatlerine kadar Fenerbahçe Spor Kulübü bünyesinde yer alıyordu. Akşam KAP’a yapılan açıklamayla Fenerium’un (Fenerbahçe Futbol A.Ş.)  tarafından kısmen ya da tümünün alınmasına  ve konuyla ilgili bir değerleme yaptırılmasına karar verildi diyor.  Bunun nedenini yazılarımızı okuyanlar biliyor, ama kısaca özetlersek, bu karar şirketin kulüpten olan alacağının kapatılması için stad devrine SPK izin vermeyince, yerine “o zaman Fenerium’u veriyorum” demek anlamına geliyor.

Devir nasıl gerçekleşecek?
-          Öncelikle bir değerleme yaptırılacak, bu ayrı bir yazı konusu ama kabaca 75 mn TL cirosu, 15 mn TL karı olan, 5 mn TL sermayeli bir şirketten bahsediyoruz. (Fenerium'un gelirleri ve karı ne kadar?)
-          Varsayalım, basında yer aldığı gibi Fenerium’un değeri 315 mn TL (Fenerbahçe yöneticisi Kiğılı’ya göre 315 mn TL (CNBC-e haberi)) ve bu değere satın alınması (SPK’ca) onaylandı. Bu takdirde Fenerbahçe Spor Kulübü Fenerum hisselerinin tümünü bu değere Fenerbahçe Futbol A.Ş.’ye devredecek.
-          Fenerbahçe Futbol A.Ş.’nin bilançosunun aktifinde yer alan alacak kalemi 204 mn TL (Ağustos sonu itibariyle) sıfırlanacak, yerine 315 mn TL Fenerium aktif olarak bağlı ortaklıklar kalemi altına girecek.
Fenerium hisselerinin %65’i Futbol A.Ş.’ye devredilebilir *
-          Aradaki fark olan 111 mn TL ise Fenerbahçe Spor Kulübüne olan borç olarak pasif kalemleri altında yer alacak, ya da (kısmen devralınması söz konusu olduğu için) devir olacak hisse Fenerium’un yaklaşık %65 hissesi olacak.
*: Basında çıkan Fenerium şirket tahmini değeri ve borcun Ağustos sonu rakamları oranlanarak hesaplanmıştır

SPK bu devri kabul eder ve önemli nitelikte işlem saymayabilir
Önce Kanun’daki önemli nitelikte işlem tanımına bakalım, hatırlarsanız, GSRAY’ın varlıkları geri iade etmesini bir tür önemli nitelikte işlem olarak tanımlamıştık aşağıdaki maddeye göre. Önemli nitelikte işlemleri de SPK ayrılma hakkı vermeden, yani hisse sahiplerine çağrı yapmadan yapamazsın diyor Kanun. Peki Fenerbahçe örneğine bakalım, bu önemli bir satın alma mı? Evet, Peki önemli nitelikte bir işlem kapsamına giriyor mu? Burası biraz belirsiz, ilk bakışta tanımlanmamış gibi duruyor.  Bir birleşme yok, satın alma var, mal varlığı tümünün devri (şirket için), kiralanması (yok), tersi var; faaliyet konusunu önemli ölçüde değiştirmesi, yok. Ancak, 1. Maddenin son cümlesi açık kapı bırakıyor, şöyle ki, Kurul önemli nitelikteki işlemleri belirlemeye yetkilidir diyor. Bu madde Fenerbahçe için uygulanırsa bunun nedeni de ilişkili taraftan bir alım işlemi olması nedeniyledir. Ancak SPK’nın bu devri reddedeceğini sanmıyoruz, değerlemenin lisanslı bir şirkete yaptırılacağı da düşünülünce.
MADDE 23 – (1) Halka açık ortaklıkların;
a) Birleşme, bölünme işlemlerine taraf olması, tür değiştirme veya sona erme kararı alması,
b) Mal varlığının tümünü veya önemli bir bölümünü devretmesi veya üzerinde bir ayni hak tesis etmesi veya kiralaması,
c) Faaliyet konusunu tümüyle veya önemli ölçüde değiştirmesi,
ç) İmtiyaz öngörmesi veya mevcut imtiyazların kapsam veya konusunu değiştirmesi,
d) Borsa kotundan çıkması,
gibi hususlar bu Kanunun uygulanmasında önemli nitelikte işlem sayılır. Kurul, önemli nitelikteki işlemleri, önemlilik ölçüsü de dâhil olmak üzere bu nitelikteki işlemlerde bulunulabilmesi veya kararların alınabilmesi için uyulması zorunlu usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
(2) Kurul, birinci fıkra çerçevesinde düzenlenen zorunluluklara uyulmaksızın gerçekleştirilen işlemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik Kurul kararının tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde işlem öncesi durumun aynen sağlanmaması hâlinde idari para cezası verebilir ve bu işlemlerin iptali için 6102 sayılı Kanunun genel kurul kararlarının iptaline ilişkin hükümleri çerçevesinde dava açabilir.

Fenerbahçe gönüllü bir çağrı yapabilir
Ayrılma hakkı önemli bir tartışma konusu ve biliyorsunuz GSRAY’ın sermaye artırımını bir yıldır kilitleyen bir husus. Nedeni de hisse fiyatı 30 TL’nin altındayken, işlemin 1 sene önce başlamış olması nedeniyle çağrı fiyatının 56 TL’de olma olasılığı, bu da GSRAY için bedelli sermaye artırımı yoluyla yatırımcıdan içeri çekilecek kaynağı sınırlayan, hatta tersine döndürebilecek bir unsur, o nedenle GSRAY son 1 yılda 3 farklı yöntemle çağrısız artış yapmaya uğraşıyor. Bugün de başvurusunu gerçekleştirmiş. Fenerbahçe’de ise durum biraz farklı gözüküyor. Bugünden geriye dönük 1 aylık hisse fiyat ortalaması yaklaşık 31 TL iken, bugün kapanış fiyatı yalaşık 35 TL civarında. Yani bir çağrıda söz konusu fiyat olan yaklaşık 31 TL, mevcut hisse fiyatlarının altında olduğu için yapılacak çağrıya katılım ekonomik olarak anlamsız olacağından yapılsa bile, fiili bir çağrı gerçekleşmemiş olabilir.

Fener hisseleri son 1 ay kapanış fiyatları



Özetle SPK bu işlemi önemli nitelikte bir işlem saysa ve çağrı zorunluluğu getirse bile bu yatırımcı ve Fenerbahçe açısından filli bir farklılık getirmeyebilir. Değerleme raporunun kısa sürede hazırlanacağını ve işlemin gerçekleştirileceğini düşünüyoruz. Kasım sonunda önce.

Finansal tablolara etkisi ne olur yarın..


@sporekonomi

22 Ekim 2013 Salı

Galatasaray Sportif A.Ş.'nin tribün gelirlerini 66 mn TL'ye iadesi ne anlama geliyor?

Hatırlarsınız, 10 Ekim tarihinde GSRAY KAP’a yaptığı açıklamayla daha önce kulüpten devraldığı 2014-30 yılları tribün gelirlerinin son 4 yıllık kısmını geri ödemeye karar vermişti. Bunu yapmasının sebebi çağrı olmaksızın sermaye artırımı yapmasına engel olan varlık devri hikayesinden kurtulmaktı.  GSRAY’ın bu devirle “.. borç ortadan tamamen kalkmıştır.  Bu nedenle, Şirketimizin yapılmasına karar verdiği sermaye artırımının, Pay Tebliği'nin 12/6 ve 12/7 fıkrası kapsamına girmeyeceği mütaala edilmektedir” demesi, SPK’nın bu devre onay vermesi beklentisini gösteriyordu.

GSRAY 1.5 ayda kulübe borcunu 66.4 mn TL’ye mi indirdi?
O gün yazdığımız yazıda, “SPK protokole konu olan varlık iadesinin detaylı değerlendirmesini görmek isteyecek ve küçük yatırımcı lehine/aleyhine bir  durum olmaması için denetleme yapacaktır” şeklinde bir yorum yapmıştık. Nitekim GSRAY dün gece yaptığı açıklamayla (GSRAY 22.10.2013 00:15:01) rakamı 66.4 mn TL olarak belirledi. Ancak değerleme detayına ilişkin henüz bir rapor ya da açıklama bulunmuyor.

Açıklamada belirtilen rakamın ardından en ilginç nokta ise kulübün varlık devri ile oluşan borcun 66.4mn TL’ye kadar gerilemiş olması varsayımı. Bunu nereden anlıyoruz, kulübün 10 Ekim açıklamasında bu devirle borç ortadan kalktı deyip, sonra devrin bedelini 66.4 mn TL olarak açıklamasından. Bilindiği gibi kulüp 26.4.2012’de yaptığı açıklamayla stadyum gelirlerini şirkete 442.9 mn TL’ye devrederek oluşan borçla  nakit koymaksızın 1. sermaye artırımını yapmıştı. Bu borç ilk sermaye artırımıyla birlikte 278 mn TL’ye gerilemişti. Ağustos sonu bilançosunda ise 33 mn TL’si kısa vadeli, toplam 262 mn TL olan kulübe borcun 93.4 mn TL’si sermaye avansı olarak sınıflandırılmış. Detay verilmemiş, ancak anlaşılan GSRAY kulübe olan borcunun bu kadarlık kısmını geri ödeyip, hemen sermaye avansı olarak almış olmalı. Yani mahsup işlemi gerçekleştirmiş.  Buna rağmen Ağustos’ta (262-93.4 mn TL) 168.6 mn TL borcun varlık devrinden kaynaklı olduğunu varsayabiliriz. Demek ki, aradan geçen 1.5 ayda (168.6 – 66.4) 102.2 mn TL daha mahsup işlemi gerçekleştirilmiş ki, borç devri ile sıfırlanabilsin. Biraz karışık oldu biliyoruz, ama gerçekten de oldukça karmaşık bir işlem ve yapılan tek cümlelik bir açıklama ile yapılabilecek yorum bu. Detaylar geldikçe irdelemeye devam edeceğiz. 


21 Ekim 2013 Pazartesi

Fenerbahçe Faaliyet Raporu ve Varlıklar

19 Ekim Cumartesi günü yazdığımız yazıda Fenerbahçe SK faaliyet raporunda n aldığımız bilgilerle kulübün (Futbol A.Ş.’nin değil) banka borçlarını ve diğer yükümlülüklerini analiz etmiştik, bugün ise bilançonun sol tarafına, yani varlıklara (aktifler) göz atalım. Hatırlarsanız 8 Ekim tarihli SPK’nın Fenerbahçe’nin stad devir başvurusunu kabul etmemesi sonrası ne olacak? adlı yazıda elindeki varlıklardan ve olası değerlerinden bahsetmiştik, bugün ise tüm önemli varlıkları bilanço üzerinde görebileceğiz:
Not: Analiz sadece dernek bilançosunda yer alan varlıklar üzerinden yapılmıştır


*: Aktiflerdeki en önemli varlık, Futbol A.Ş.: Rayiç bedel 660 mn TL, defter değeri 19.9 mn TL
Tahmin edilmesi kolay olduğu üzere bilançonun en önemli aktifi, defter değeri sadece 19.9 mn TL olan, yani sadece sermayenin oransal değerini gösteren Futbol A.Ş. hisseleri. Bugün piyasa değeri 825 mn TL olan Fenerbahçe Futbol A.Ş.nin yaklaşık %80’i, kabaca 660 mn TL değerindeki hisseler. (Not: Elbette bunlar bugün elden çıkarılmaya kalksa bu bedelden satılamayabilirler, ancak rayiç bedel olarak alınabilecek en uygun değer bu). Buradan yaklaşık 640 mn TL bir gözükmeyen değer varsayılabilir.

**: En değerli varlıklardan bir diğeri: Fenerium A.Ş.
Fenerium, yani Fenerbahçe Spor Ürünleri A.Ş. sadece 5 mn TL sermaye ile kurulmuş olmasına rağmen oldukça ciddi bir ciro ve karlılığa sahip. Defter değeri de kuruluş sermayesiyle aynı, yani sadece 5 mn TL. Buna karşılık Fenerbahçe yöneticisi Kiğılı’ya göre değeri 315 mn TL (CNBC-e haberi). 

Fenerbahçe Stadı defter değeri güncel sayılabilir
Fenerbahçe Stadı’nın bulunduğu arazi kulübe ait değil, kullanım hakkı kulüpte. Ancak üzerine yapılı olan binalar, kulübe ait ve Futbol A.Ş.’ye kiralanmış durumda. Ancak öte yandan Fenerbahçe’de stad gelirleri kulüpte değil, futbol takımının sahibi olan Futbol A.Ş.’de. Bu nedenle SPK bu devire izin vermediğini açıklamıştı (Bkz. yine aynı yazı). Sonuç olarak bu devir gerçekleşmeyeceğine göre stadın bedeli, daha önce kira aşamasında yapılan değerlemeyle güncel sayılabilir, daha doğrusu buradan ek bir değer yaratılma imkanı mevcut koşullar altında yok.  

Fenerbahçe Ülker Arena’nın değeri 381 mn TL
Fenerbahçe bu tesisi hiç para harcamadan, ancak belli bir süre kullanım karşılığı Ülker grup şirketlerinden Sağlam İnşaat A.Ş.’ye yaptırdı. Bu değer aktifte oldukça güncel bir değerden bulunuyor varsayılabilir. Karşılığında, daha önce açıkladığımız gibi nakit çıkışı gerektirmeyen bir kaynak olarak, gelecek yıllara ait kullanım bedelleri pasifte yazılı duruyor.

Düzce Topuk Yaylası, Ankara Tesisleri ve Kenan Evren Proje Yatırımları

İlk iki tesis, oldukça yeni tesisler ve tahminen maliyet bedeli (amortisman düşülmüş şekilde) ile aktifte yer alıyorlar ve güncel bedellere yakın sayılabilirler, ikisi toplam 53.8 mn TL. Ancak burada en önemli potansiyel Kenan Evren Lisesi Projesi. Faaliyet raporundan anlaşılan, Kenan Evren Lisesi’nin kulübe devri karşılığında Fenerbahçe bir kaç okul yaptırıyor ve bunların bitiminde buranı tapusunu alarak yeni bir proje geliştirebilecek. Bu da hem orta-uzun vadede gelir getirecek, hem de değer yaratacak bir kaynak olabilir ve şu anda gözüken proje bedeli 21.8 mn TL’nin çok üzerine çıkılabilir. 

@sporekonomi

Borsa İstanbul'un uyarısı İstanbul futbol takımları hisselerine yaradı!

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu 26 Eylül 2013 tarihinde borsada işlem gören 4 futbol şirketi ile ilgili açıklama yapmış ve uyarı ve taleplerini şu şekilde belirtmişti:

19 Ekim 2013 Cumartesi

Fenerbahçe Spor Kulübü Faaliyet Raporu ve Borç Analizi


Daha önce de yazmıştık, 5 Ekim tarihinde  Anadolu Ajansı’nda çıkan habere Fenerbahçe SK’nün borcu 142.6 mn TL olarak açıklanmıştı. Ancak yakın tarihte yapılacak kongre öncesinde twitter kaynaklı faaliyet raporuna göre bu rakamları tekrar gözden geçirelim istedik, aynı analizi Galatasaray’ın rakamlarını bulduğumuzda yapacağız notunu düşerek.



Fenerbahçe Kulübü’nün banka borcu 141.3 mn TL
Öncelikle banka borcu rakamının Ağustos sonu bilançosuna göre 141.3 mn TL olduğunu tespit edelim, bunun 4.3 mn TL’si kısa vadeli, 2.2 mn TL’si ise kısa vadede ödenmesi gerken faizler. Kulübün yaklaşık 135 mn TL ise uzun vadeli banka kredisi bulunuyor.



Yöneticiler (şahıslar) kulüpten 26.5 mn TL alacaklı
Faaliyet raporuna göre Fenerbahçe SK’nün şahıs ve yönetici borçları toplam 26.5 mn TL, bunun önemli ölçüde faizsiz bir tür cari hesap gibi olduğunu ve bir yönetim değişikliği olmadığı takdirde acilen ödenmesi gerekmediğini varsayalım.  Aynı şekilde Fenerbahçe Futbol A.Ş. dışındaki kulüp iştiraklerine de (tahminen çoğunluğu Fenerium’a) olan 10.9 mn TL borcu da bu sınıfa sokabiliriz.


 Ödenmesi kritik olan dış kaynak tutarı 353 mn TL *
Yine borçları sınıflandıralım, banka borçlarını, SPK ve BIST tarafından Kasım sonuna kadar süre verilen Futbol A.Ş.’ye olan borcu ve kamuya olan vergi ve diğer borçları (8.1 mn TL) kısa ve uzun vadede ödenmesi gereken olarak toplayalım, bulduğumuz rakam 353.4 mn TL. Derneğin faaliyetlerini yürütmesi için kullanılan diğer operasyonel borçları (16.2 mn TL) bu kritik rakamın dışında tuttuğumuzu tekrar hatırlatalım.
*: Daha önce yazdığımız bir yazıda kulüp + şirket diye konsolide baktığımızda bu borcu netleştirmiştik, aynı analizi başka bir yazıda yeni rakamlarla güncelleyeceğiz.

Nakit çıkışı gerektirmeyen 394 mn TL kaynak nedir?

Bilançoda uzun vadeli yabancı kaynaklar altında gözüken önemli bir kalem var: gelecek yıllara ait gelirler, 333.4 mn TL. Aynı kalemin kısa vadeli yabancı kaynak altında görünen kısmı ise 5.6 mn TL. Toplam rakam 339 mn TL, oldukça yüksek bir rakam ve ne olduğu merak uyandırıyor. Açıklamalara baktığımızda biraz olsun çözebiliyoruz, açıklamada Fenerbahçe Futbol A.Ş., Sağlam A.Ş.  ve Migros T.A.Ş.’ye kiralık verilen tesislerin gelecek yıllara ait gelirlerini kapsamaktadır.  Bunlar sırasıyla:
·         Futbol A.Ş.’ye kullanımı için verilen (satılmayan ancak kirası peşin alınan) stat
·         Ülker Arena’nın yapımı karşılığında belirli bir süre için yapan Ülker’e etkinlikle vb. için tahsis edilmesi
·         Migros Tribününü inşa eden Migros’un karşılığında yine belirli bir süre için mağazayı kullanması

Bir örnekle açıklayalım, Ülker Arena’nın tüm inşaat maliyetini üstlenen Ülker’in inşaat şirketi Sağlam İnşaat A.Ş. bu salonun tapusunu Fenerbahçe Kulübüne verdiği an bilançonun aktifinde gözüken inşaat bedeli kadar bir rakamı (gelecek yıllarda ödemesi gereken kira bedeline denk getirecek kadar) kulübe kaynak olarak yaratmış oldu. Böylece bilançonun aktifinde 381.2 mn TL olarak gözüken salon bedeline karşılık, tahsis süresi (tam süreyi bilemiyoruz) boyunca elde edilecek olan gelirler kalemi olarak bilançonun bu sefer pasifinde yazılmış durumda. Bu şekilde her yıl boyunca pasifte yükümlülük olarak görülen o bedel kira geliri kadar azalacak, karşılığı gelir tablosunda gelir olarak gözükecek. Özetle bu yükümlülükten dolayı nakit çıkışı olmayacak ve bu nedenle bu kalemi gerçek bir borç olarak düşünmemek gerekiyor.  Aynı muhasebe yöntemi Futbol A.Ş.’den peşin alınan kira geliri ve Migros tribünü karşılığı verilen mağaza için de geçerli.
Öte yandan bilançonun yine pasifinde yer alan 55.3 mn TL ise çeşitli sponsorluklar karşılığı peşin alınan ancak henüz süresi sürdüğü için tahakkuk edilmemiş kısmı gösteriyor, bu da 
nakit çıkışı gerektirmeyen bir kaynak.

Özetle toparlarsak banka borçları, acil ödenmesi gereken Futbol A.Ş.’ye olan borç ve vergi borçlarının toplamı 353.4 mn TL, Banka borçlarının çoğunun uzun vadeli olması pozitif, ancak gelir kaynakları nispeten sınırlı olan kulüp için bu borç miktarı da oldukça ciddi bir miktar. Fenerium gelirlerinin ve bazı sponsorlukların kulüpte olması ve Fenerium’a biçilen değerin (Kiğılı/CNBC-e röportajı) kabaca bahsedilen rakama yakın olması, kulübün ileriye dönük planlarına dair ipucu verebilir. Aşağıda toplam yükümlülükleri ve yaptığımız sınıflandırmaya göre detayını veriyoruz. 



Fenerbahçe SK’ün (Futbol A.Ş.’nin değil) varlıklarının ve gelir gider dengesinin analizi bir başka yazıda.

İlgili eski yazılar:




18 Ekim 2013 Cuma

Bir bakışta futbol şirketleri borçları (güncellenmiş yeni tablo) *

*:(Bu analiz sadece halka açık futbol şirketleri içindir, kulüplerin borç alacak dengelerini hesaba katmaz, 9 Ekim tarihli yazı’nın BJKAS ve GSRAY 31 Ağustos 2013 finansal tabloları ile güncellenmiş halidir)


Son yayınlanan bilançoları ve 2012-13 sezon gelirlerini kullanarak şirketlerin borçları ve ödeme kapasiteleri hakkında fikir verecek açıklamalı bir görsel tablo ekte yer alıyor.


Not: Kulüplerin borç alacak dengeleri konusundaki bilgiler şeffaf ve standart değil, o verilere ulaşırsak tümünü o şekilde de kıyaslama imkanına sahip olacağız


11 Ekim 2013 Cuma

SPK’nın atağına Galatasaray'dan çifte kontratakla cevap!

Dün yazdığımız yazıda SPK’nın bir çağrı olmaksızın GSRAY’a neden izin vermeyeceğini anlatmıştık. Nitekim GSRAY da yöntem değişikliğine gitti ve 10 Ekim 2013’te (dün) yaptığı açıklamada, ilk sermaye artırımını nakit olmaksızın yapmasını sağlayan, ancak 2.de SPK’nın yeni düzenleme yapmasına neden olan ve bir yıldır kitlenmesine yol açan varlık devrinin (2014-16 yılları tribün gelirleri) son 4 yıllık kısmını, yani 2026-2030 dönemini kulübe geri devretmeye karar verdi. Bu sayede GSRAY kulübe olan borcunu temizleyerek nakit katılsa bile çağrı yapmasına sebep olan varlık devri hikayesinden kurtulmayı amaçlıyordu.

2026-30 yılları arası 4 yıllık gelirler geri iade edilerek borç temizleniyor
GSRAY açıklamada ayrıca “Şirketimizin yapılmasına karar verdiği sermaye artırımının, Pay Tebliği'nin 12/6 ve 12/7 fıkrası kapsamına girmeyeceği mütaala edilmektedir” demektedir.
En sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim, varlık iadesi konusundaki protokolü SPK kabul ettiği anda GSRAY’ın sermaye artırımından dolayı çağrı yapmasına gerek kalmıyor. Ancak detaylara bakıp ekleyeceğimiz şeyler olacak:
Açıklamanın detaylarına bakarsak:
-          Daha önce kulüpten şirkete devredilen 16 yıllık gelirin 4 yılı geri iade edilerek borç temizleniyor
-          Açıklamada temizlenen ilgili borcun borcun miktarı açıklanmamış durumda ve geri iade edilen 2026-30 yılları 4 yıllık gelirin değeri de açıklanmıyor
-          Ancak GSRAY 2026-30 yılları 4 yıllık gelirin bedelini bu borcun tümünü kapatacak şekilde değerleme yapmış olmalı

GSRAY’ın kulübe borcu 262 mn TL
10 Ekim 2013’te (dün) GSRAY'ın açıkladığı (Ağustos sonu) bilançosunda kulübe borcu 262 mn TL olarak belirtiliyor, bu borcun ne kadarı varlık devri sonucu oluşan borç, en kritik nokta burası. SPK protokole konu olan varlık iadesinin detaylı değerlendirmesini görmek isteyecek ve küçük yatırımcı lehine/aleyhine bir  durum olmaması için denetleme yapacaktır.  Açıklamada kapatılan borcun miktarı da yer almalıdır, bunun da en geç Ekim sonuna kadar yayınlanmasını beklenebilir.

Önemli nitelikte işlem mi?
GSRAY açıklamasının çok önemli bir başka boyutu daha var, o da bu devrin (yaklaşık 262 mn TL ise) “önemli nitelikte işlem” sayılma olasılığı. Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) 23. maddesi,  1 b fıkrasına göre bir şirketin "Mal varlığının tümünü veya önemli bir bölümünü devretmesi" önemli nitelikte işlem sayılır diyor. GSRAY’ın daha önce devraldığı 2014-2030 yılları arası tribün gelirleri Ağustos 2013 sonu bilançosu, duran varlıklarda 444.8 mn TL bedelle yer alıyor ve gelecek yıllara ait VIP, Kombine, Loca gelirleri devir bedeli olarak gözüküyor. Eğer 2014-30 yılları arası 16 yıl devir bedeli 444.8 mn TL'nin 252 mn TL'si 2026-30 arası 4 yıl bedele denk geliyorsa bu hesaplamanın detayının görülmesi gerekecektir.


Son söz: Eğer SPK bunu önemli nitelikte işlem sayarsa yeni ama farklı sebeple bir çağrı gelebilir. 

9 Ekim 2013 Çarşamba

SPK Galatasaray’ın 2. sermaye artırımı için 2. denemesine onay verecek mi?

Hatırlanacağı üzere yaklaşık ay önce KAP’a yapılan bir açıklamayla Galatasaray Sportif A.Ş.’den (GSRAY) yeni bir sermaye artırım kararı gelmişti. Önceki süreci hızla hatırlayalım. 
GSRAY 13 Eylül 2012’de 2. Sermaye artırımının 1. başvurusunu  yapmıştı:
-          %300 bedelli
-          Hisse başına 10TL

SPK Galatasaray’ın 2. Sermaye artırım başvurusunu 1 Şubat 2013’de reddetti
Ancak SPK, ilk artırımın ardından gelen tepkiler nedeniyle yaklaşık 4 ay süreci bekletmiş ve ardından  GSRAY’ın başvurusunu olumsuz görerek işlemden kaldırmıştı. 01.02.2013 tarihli 4/130 sayılı kararına (sayfa.10)  göz atalım:
Kurulumuzun 01.02.2013 tarihli 4/130 sayılı kararı:
Halka açık ortaklıkların yapmayı planladıkları sermaye artırımlarında ortaya çıkan nakit sermaye koyma borcunun, ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsubu suretiyle yerine getirilmesi işlemlerinin değerlendirilmesi sonucunda;
a) i) Halka açık ortaklıkların yapacakları sermaye artırımlarında sermaye koyma borcunun nakit olarak yerine getirilmesi esas olup, gerçek/tüzel kişilerce ortaklığa sadece nakden konulan fonlar sebebiyle oluşan borçların muaccel olması kaydıyla sermaye koyma borcuna mahsup edilebileceğine,
ii) Halka açık ortaklıkların yapmayı planladıkları sermaye artırımlarında ortaya çıkan nakit sermaye koyma borcunun, ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsup edilmek suretiyle yerine getirilmesi işleminin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) 23’üncü maddesi çerçevesinde önemli nitelikteki işlemler arasında sayılmasına ve SPKn’nun 29’uncu maddesi kapsamında yapılacak olan genel kurulun ardından uygulanacak ayrılma hakkı yerine, SPKn’nun 24/4 maddesinin verdiği yetkiye istinaden sermaye koyma borcunu mahsup yoluyla gerçekleştirecek olan gerçek/tüzel kişiye SPKn’nun 25/1 maddesi çerçevesinde pay alım teklifinde bulunma zorunluluğu getirilmesine,
b) Halka açık ortaklıkların nakit dışındaki varlık devri neticesinde ortaya çıkan borçların mahsubu suretiyle gerçekleştirecekleri sermaye artırım başvurularının yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde değerlendirileceğine, söz konusu Kurul Kararının dolanılması suretiyle sermaye artırımı gerçekleştirdiği tespit edilenler hakkında Sermaye Piyasası Mevzuatı kapsamında işlem tesis edilebileceğine,
c) Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş., Ansa Yatırım Holding A.Ş., Borova Yapı Endüstrisi A.Ş. ve Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş.’nin bu nitelikteki mevcut sermaye artırımı başvurularının olumsuz karşılanarak işlemden kaldırılmasına,  karar verilmiştir.

Özetle Galatasaray SK’nün stad gelirlerini 16 yıllığına devrederek ortaya çıkan borcu nakit dışı olduğu için sermaye artırımında nakit yerine kullanmak istediği takdirde çağrı yapma zorunluluğu getirmişti.

GSRAY bunun 4 gün ardından 05/02/2013’da bu sefer yaptığı açıklamada  SPK’nın aldığı ilke kararına uyarak sermaye artırımına nakden ve defaten katılacağını ve aynı oranları koruyacağını açıkladı.

GSRAY’ın SPK’nın yaptığı hamleye hemen cevap vermesinin ardından bu kez SPK bir hafta sonra, 12 Şubat 2013 tarihli haftalık bülteninde bülteninde yayınladığı  12.02.2013 tarih ve 5/145 sayılı kararıyla (sayfa.4); bu sefer bedelli sermaye artırımlarını daha detaylı düzenledi. Kararda özetle şöyle diyordu:
-          1. maddeye göre sermaye artırımında nakit dışı varlık devri kullanılacaksa ortağa ayrılma hakkı vermelisin diyor, yani çağrı yapmalısın  (Çağrı demek, SPKn'ca belirlenen fiyatından ana ortak (GS Kulübü) diğer ortakların hisselerini almaya davet etmeli)
-          2. maddede ise sermaye artırımından toplanan para borcun kapatılmasında kullanılmayacak olsa bile son 4 dönem bilançodaki ortalama borç miktarı bu borç dışında kalan aktif ortalamasının %20'sini aşmamalı diyor
o   Buna hızlı bir hesaplama yaparsak (GSRAY bilançolarından) ilişkili kuruluşa borç (Ağustos 2012: 278mnTL, Kasım 2012: 278mnTL, Şubat 2013: 278mnTL, Mayıs 2013: 193mnTL)è Ortalama: 256.8mnTL
o   GSRAY'ın son 4 dönem ilişkili borç hariç aktif toplam ortalaması ise 403.5 mn TL, bunun %20'si ise 80.7 mn TL ediyor. Özetle 2. maddeye göre ilgili borç miktarı 256.8 mn TL, aktifin %20’si olan 80.7 mn TL'den büyük olduğu için tekrar  1. madde devreye giriyor, yani ayrılma hakkı ya da çağrı tekrar devreye giriyor.  



Galatasaray için Çağrı kaçınılmaz gözüküyor 
12 Şubat tarihli karara göre GSRAY için ayrılma hakı vermesi  (çağrı) kaçınılmaz gözüküyor, çünkü SPK bu kararın arkasından dolanmayı da yasaklıyor. Yani GSRAY’ın nakit artırım yapıp, bir süre sonra Galatasaray SK’ne olan borcunu bu nakitle kapatmasının (aynı işlemi dolaylı yoldan gerçekleştirmesinin) önünü de kapatıyor.

GSRAY bu SPK kararının ardından 19 Şubat 2013’de yaptığı açıklamayla  SPK kurallarına uygun bir şekilde nakit sermaye artışı çalışmalarını sürdürmekte olduğunu bildirmiş ve 13 Eylül 2013’e kadar suskunluğa bürünmüştü. Ancak en başta da yazdığımız zere yaklaşık 1 ay önce KAP’a yapılan bir açıklamayla Galatasaray Sportif A.Ş.’den (GSRAY) yeni bir sermaye artırım kararı gelmişti. Karara göre GSRAY sermaye artırımına ilişkin Şubat 2013 tarihindeki Yönetim Kurulu kararlarını ilgili mevzuat çerçevesinde yeniden değerlendirerek 05/02/2013’da KAP'ta yayımlanan bildirimini aşağıdaki şekilde düzeltmişti:
·         Buna göre sermaye yine %300 bedelli artırılacak, ancak eski açıklamadan farklı olarak rüçhan hakları her bir hisse için 8TL bedelle kullanılacak
·         Bu sermaye artışı 334.6 mn TL nakit girişi anlamına gelecek, bunun %45'i ise halka açık hisselere sahip küçük yatırımcıdan toplanacak, bu rakam yaklaşık 150.6 mn TL ediyor.
·         Hakim ortak olan ve %55 payı olan Galatasaray SK ise önceki artırımın tersine bu sermaye artırımına nakit olarak katılacağını açıklamıştı.
·         %55 paya karşılık denk gelen ve sermaye artırımına kulübün ödemesi gereken miktar ise 184 mn TL

En baştaki soruya gelirsek, SPK’dan 2. bedelliye izin çıkar mı?
-          Evet çıkabilir, ancak henüz başvuru yapılmadı.
-          Evet çıkabilir, ancak ayrılma hakkı düzenlemesine uyulması şartıyla
Neden başvuru yapılmadı dersek, Galatasaray Başkanı Aysal’ın şu açıklamasında ipuçları arayabiliriz: "Biz gerekli şartların hepsini yerine getirdiğimize inanıyoruz ama karar Sermaye Piyasaları Kurulu'nun (SPK). Bizim yapacağımız bir şey yok, biz sadece görevimiz yaptık. SPK da kendine düşen görevi yapacaktır". Bize göre bu açıklama SPK’da bir tür nabız yoklama anlamına geliyor, tahminimiz, SPK ile ilgili bir çok şirket ve aracı kurumda olduğu gibi bu başvuru yapılmadan önce SPK’nın tavrı için bekleniyor ve aynı süre içerisinde izahname hazırlanıyor. Eğer SPK sözlü olarak da olsa ayrılma hakkında ısrar edecek ise ayrılma hakkına konu olacak çağrı fiyatı önem kazanacak.


Ayrılma hakkı (çağrı fiyatı) ne olacak ve bunun Galatasaray için önemi
SPKn (Sermaye Piyasası Kanunu) 24. madde’ye göre ayrılma hakkı önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklandığı tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması olmak durumunda. SPK'nın eğer Galatasaray ayrılma hakkını göze alarak başvurursa vereceği kritik karar ayrılma hakkına yol açan önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklandığı tarihin ne olduğu. Burada GSRAY’ın uzun süre beklemesinin ve bedelliye katılım fiyatını eskiden 10 TL iken, yeni başvuru ile  8 TL'ye indirmesini çağrı fiyatına baz teşkil edecek tarih açısından bir taktik olarak görüyorum. GSRAY bu değişiklikle bunun eski sermaye artırımından bağımsız bir işlem olduğunu iddia edecek ve çağrı fiyatını düşürmek isteyecektir.


Eski (2.) sermaye artırım açıklaması 13.9.2012  ve  yeni (2.) sermaye artırım açıklaması 11.9.2013 arasında fark olsa bile, yeni açıklamda ilkinin bir devamı olduğu belirtilmiş durumda.  1. açıklama öncesi fiyat 30 gün ortalama kabaca 56TL iken, 2. açıklama öncesi 1 ay ortalama fiyat 26 TL.  Bu iki açıklama arasındaki fark GSRAY'ın çağrıyı göze aldığını, maliyeti (26TL’den çağrı yapılması varsayımı ve SPK’nın izin vereceği  umuduyla) ve fiyat düşük olacağı için de katılımı mümkün olduğunca düşük tutmayı hedeflediğini gösteriyor kanımca.  Eğer 56 TL’den bir çağrı fiyatı SPK tarafından belirlenecek olursa Galatasaray’ın çağrıyı göze alamayacağını düşünüyorum., çünkü bu fiilen halka kapanma ve kulübe maliyetin faydasından çok olması anlamına gelecektir.

SPK sermaye artırımına izin verir, GSRAY’dan ayrılma hakkı uygulamasını ister ve çağrı fiyatını 56TL’den belirleyebilir (Mensa örneği emsal teşkil eder mi?)
Neden böyle düşünüyoruz, 3 Eylül 2013 tarihli SPK’nın aldığı ve GSRAY'ın sermaye artırımı için emsal sayılabilecek Mensa A.Ş. kararı nedeniyle. Buna göre:  
-          GSRAY'a emsal sayılabilecek SPK kararı Mensa A.Ş.'nin ortaklarına verilen ayrılma hakkı fiyatı ile ilgili ve 3 Eylül 2013 tarihli bültende (sayfa.4) yayınlanmış
-          Mensa için bültende yazan şu:"sermaye artırımı kararının kamuya ilk açıklanma tarihi olan 11.02.2013 tarihinin esas alınmasına”
-          Mensa A.Ş. SPK kararından sonra 4.9.2013'te yapmayı düşündüğü genel kurulu iptal etmiş  
-          Mensa'ya bu iptal ardından BIST'dan uyarı ile 31/12/2013'e kadar süre verilmiş, aksi takdirde kotasyondan çıkartılabileceği söylenmiş  
-          Mensa bu uyarı üzerine 08/10/2013'de sermaye artırımının oylanacağı olağanüstü genel kurul toplantısı düzenlenme kararı almış
-          Mensa ayrıca şirket YK Başkanı'ndan taahhüt aldığını bildirmiştir.  


Konuyla ilgili çeşitli haberler
Galatasaray YK Üyesi Adnan Nas: "Bu kez kulübün cari gelirleri üzerinden sermaye artırımı talebi var, Sportif A.Ş.'nin sermaye artırımına ihtiyacı vardı. Bu kez nakden karşılayacağız"

Cimbom rekortmen Bale’i alacak paranın peşinde | GAZETE VATAN

Galatasaray Neden Sermaye Artırımına Gidiyor?

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal: "Özkaynaklar önümüzdeki günlerde size vereceğim bir haberle artıya dönüşmek üzeredir. Benim şahsi beklenti ve hedefim Mart ayında borç alacak farkımızın 170 mn dolara inmesi şeklinde olacaktır.  Öz kaynak asgari +100 milyon TL olarak düşünmekteyiz. Mart ayına geldiğimizde bunun daha üstüne olma ihtimali yüksektir. Yarım kalmış bir sermaye artırımı maceramız var. Biz değişen kurallara göre bunu yeniden gözden geçirdik, dersimizi çalıştık. Sermaye artırımı için kararımızı KAP’a bildirdik.Bu kararımızı bugün açıkladık. Karşılığını garanti ettikten sonra bu kararı verdik."
http://www.galatasaray.org/kulup/haber/17885.php

Global M.D. Strateji Md.Uskuay: "SPK G.Saray'ın bedelli sermaye artırım başvurusunu onaylayacak" http://www.borsagundem.com/haber/g-saray_a-bedelli-aliskanlik-yapti/507742




Bir bakışta futbol şirketleri borçları *

*:(Bu analiz sadece halka açık futbol şirketleri içindir, kulüplerin borç alacak dengelerini hesaba katmaz)

Geçen gün Bloomberg’de yayınlanan bir analizde futbol şirketleri masaya yatırıldı. Hızla gelirlerini artıran ancak zararı da rekor kıran Galatasaray, gelir-gideri nispeten dengeli ama Avrupa gelirlerinden mahrum kalarak zorlanan Fenerbahçe, borç batağından çıkmaya çalışan ve pozitif faaliyet nakit akışı yakalayan Beşiktaş ve İstanbul takımlarına göre gelirleri son derece kısıtlı Trabzonspor’un rakamları incelendiğinde çok ciddi borç altında oldukları, kısa vadeli borçlarının önemli ölçüde yüksek oldukları, geçen yıl Beşiktaş’ın  ve Galatasaray’ın yaptığı nakit sermaye artırımlarına rağmen çok ciddi eksi özsermayeye sahip oldukları (Fenerbahçe hariç) gözüküyor. Bloomberg fotoğrafın özünü çekmekte son derece başarılı bir haber yaparak tehlikeye son bir kez daha dikkat çekmiş.

Biz de @sporekonomi olarak son yayınlanan bilançoları ve 2012-13 sezon gelirlerini kullanarak açıklamalı bir tablo yapalım istedik.
·         Bir sürü eksiği olabilir
·         Çok fazla yorum yapılabilir
·         Banka borçları önemli ama hani nerede ticari borçlar diyenleri de dikkate aldık :)
Ekteki tablo konusunda yorumlarınız ve sorularınızı blog altına ya da twitter hesabına –saygı çerçevesinde- yorum yaparak bırakırsanız elden geldiğince cevaplamaya çalışırız.

Not: Kulüplerin borç alacak dengeleri konusundaki bilgiler şeffaf ve standart değil, o verilere ulaşırsak tümünü o şekilde de kıyaslama imkanına sahip olacağız