31 Aralık 2013 Salı

Beşiktaş’ın aylık gelirlerinde düşüş Kasım’da da devam ediyor, borçlar stabil

Beşiktaş her ay düzenli olarak gelirlerini ve borç durumunu KAP'a açıklıyor. Bugün açıklanan rakamlar birlikte Kasım ayı rakamları da belli oldu. 

28 Aralık 2013 Cumartesi

Kiğılı: Forma anlaşması 4 ay sonra bitiyor, önceliğimiz Adidas ile..

Kiğılı'nın dün çıkan Adidas haber ve KAP'taki açıklamanın ardından Hürriyet gazetesindeki açıklamaları özetle şöyle: 

24 Aralık 2013 Salı

Spor Bakanı Kılıç'ın kulüp giderleri ve bütçelerine ilişkin açıklamaları

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın açıklamaları önemli. Yeni kulüpler yasası ile kulüplere bazı yaptırımlar geleceği belli oluyor, neler olacağını göreceğiz. Önemli kısımlarına bakarsak: 

SPK GSRAY'a çağrı yap derse GSRAY bunu nasıl aşabilir, tebliğ GSRAY'a nasıl bir çözüm öneriyor?

Bugün yayınlanan tebliğde yeni ve önemli bir madde daha var, 10. maddenin 5. fıkrası. Şöyle:

Yeni tebliğ GSRAY ve FENER'in sermaye artırım ve devir işlemlerini nasıl etkileyebilir - ANALİZ/YORUM

SPK önemli nitelikteki işlemler tebliği Fenerbahçe ve Galatasaray için ne anlama geliyor

Yaklaşık 1 ay önce ilk kez taslağın yayınlandığından bahsetmiştik. SPK bugün tebliği yayınladı ve detaylar belli oldu. Anlaşılan o ki, SPK futbol şirketlerinin finansmanı konusunda daha önce yaşadığı tecrübeleri baz alarak bundan sonra küçük yatırımcı haklarının gözetilmesi konusunda önemli bir adım atmış.

SPK GSRAY Sermaye Artırımı ve FENER Fenerium devrini ilgilendiren önemli nitelikteki işlemler tebliğini yayınladı

Tüm tebliğ metni ve linkler ekte

20 Aralık 2013 Cuma

Spor Bakanlığı davası Galatasaray'ın gelirlerine ne kadar etki yapabilir?

SGM ile Galatasaray arasında TT Arena stadı ile ilgili yapılmış anlaşmaya ilişkin bugün açıldığı iddia edilen dava (iddia konusu gelir kalemleri doğruysa) eğer G.Saray aleyhine sonuçlanırsa G.Saray'ın gelirleri üzerinde ciddi bir olumsuz etki yapabilecek gibi gözüküyor. DHA haberinde bahsedilen gelir kalemleri ve SGM payları şu şekilde:

Fenerbahce Tahvil Halka Arz Bilgi dökümanı

Fenerbahçe Futbol A.Ş. tahvil ihracına ilişkin açıklamanın ardından bugün de bilgi dökümanını yayınladı, 30 sayfalık belgede yeni gelişme olarak addedilebilecek veri ya da bilgiler şunlar:

19 Aralık 2013 Perşembe

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Kulüplere vergi takibini sürdüreceğiz, vergi affı söz konusu değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün yaptığı açıklamayla kulüplerin vergi borçlarına bir imtiyaz ve ayrıcalık yapılmayacağını açıkladı. Açıklamadan bazı satırbaşları şöyle:

GSRAY/ SPK'dan gerekli izin alınınca ve bazı gelişmelerle 328 mn TL olan borç 140 mn TL'ye düşecek

Dün yapılan Galatasaray Divan Kurulu'ndan önemli bazı açıklamaları buraya not edelim:

16 Aralık 2013 Pazartesi

Fenerbahçe'nin tahvil ihracı toplam borcu artıracak mı?

Fenerbahçe Futbol A.Ş. bugün 200 mn TL’ye kadar olmak üzere tahvil ihracı için SPK’ya başvurdu. Daha önce yazdığımız bir yazıda (ANALİZ: Fenerbahçe tahvil ihracının nedeni ve zamanlaması: Bundan sonraki senaryo ne olabilir?) tahvil ihracının nedeni ve zamanlamasına değinmiştik. Ancak o günden bu yana (21 Kasım 2013) Fenerium’a biçilen değer belli oldu (Fenerium ile ilgili tüm yazılar), o nedenle bir güncellemeye ihtiyaç var.  

Fenerbahçe tahvil ihracı için SPK'ya başvurdu - KAP


UEFA Financial Fair Play uygulanırsa zengin ve karlı kulüpler arayı daha da fazla açabilir mi?

Wall Street Journal (WSJ) web sitesinde yayınlanan bir yazı Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olan kulüplerden yola çıkarak Avrupa’nın en çok gelire sahip ya da zengin ortaklı kulüplerine ve onların başarılarına analitik bir yaklaşım yapıyor.
WSJ, Financial Fair Play kurallarının uygulamaya katı olarak geçmesiyle bu farkın daha da açılabileceğini öne sürüyor. Yazıda Galatasaray’ın da geçtiğimiz yıl Deloitte Money Ligi’nde ilk 30’a girmesinden de bahsediliyor. Aşağıda yazının bazı önemli kısımlarını bulabilirsiniz:

15 Aralık 2013 Pazar

Trabzonspor'da kongre günü öncesinde borç 173.4 mn TL

Trabzonspor'un kongresi bugün yapılacak, öncesinde mali duruma ilişkin bazı açıklamalar yapıldı, rakamlar net değil ama yine de paylaşalım:

14 Aralık 2013 Cumartesi

Fenerium değerlemesinde uluslararası benzerler

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Fenerium değerleme raporuna ilişkin eleştirilerde uluslararası benzerlerle kıyaslama yapılmadığından ve Boyner ve Vakko ile kıyaslanmasının hatalı olduğundan bahsediliyordu. Bu görüşe katılıyorum, sadece bu iki şirketle değerleme yapmak  bence de eksik ve değerlemede daha fazla detaya yer verilmesi doğru olurdu. 

Naklen yayın gelirleri bugün hesaplansa kim ne kadar alacak?

Dün Habertürk internet sitesinde çıkan bir haberde yayın gelirlerine ilişkin tablolar ve sıralama verilmiş, özetini aktarıp, ek bir analiz yapalım, hatalı olduğunu düşündüğümüz rakamları düzeltelim: 

9 Aralık 2013 Pazartesi

Futbol hisseleri ve borsa performansı

BIST 100 Endeksine dahil olan üç büyük kulübün mevcut fiyatlarının son 12 aydaki en düşük ve en yüksek fiyatlarla kıyaslamalı hali ve mevcut piyasa değerleri ekli tabloda yer alıyor

8 Aralık 2013 Pazar

SPK çağrı yap demezse Galatasaray ne kadar kaynak sağlayacak?

Galatasaray’da sermaye artırım sürecinin toplam finansal boyutu
GSRAY'a çağrı olmaksızın sermaye artırım izni verilmeyeceğini savunduk mevzuatı ve sürecin gelişimini okumaya çalıştığımızda. Ancak diğer senaryoya da bakmak lazım, vakit yaklaşırken SPK'dan GSRAY'a çağrısız izin çıkarsa ne olacak onu da hesaplayalım istedik. 

7 Aralık 2013 Cumartesi

Fenerium ve değerleme teknikleri







Bugün twitter’da Rahim Ak tarafından sorulan bir soruya cevap verirken değerleme tekniklerine değinmeye çalıştım, çünkü hem spor dünyasının, hem taraftarların, hem de spor basınının uzağında bir konu, hatta ekonomi basınının da. Twitter'da yazdıklarımı daha basit bir dile indirgemeye çalışacağım, becerebilirsem:
·         Fenerium değerleme raporunda çarpan analizinde kullanılan FAVÖK (EBITDA) rakamı 9 aylık, bu nedenle kıyaslanan diğer şirketlerde de 9 aylık rakam kullanılmış
·         Eğer yıllık kar rakamları üzerinden değerleme yapacaksanız (Rahim Ak değeri 9 aylık rakama bölerek yanlış bir çarpan bulmuş)  bu rakam için yıl sonu tahmini yapmanız gerekiyor

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu üyesi Hayri Kozak'ın mali durumla ilgili açıklamaları

Bugün TRT'de bir programa katılan Hayri Kozak'ın açıklamalarının finansal boyutunu özetle aşağıda veriyoruz: 

4 Aralık 2013 Çarşamba

Adnan Polat: Kulübün 600 milyon dolar borcu var

Bugün Habertürk spor sayfasında Adnan Polat'ın Galatasaray'ın ekonomik durumuna dair yaptığı sert açıklamalar var. Satırbaşları şöyle:

Galatasaray Sportif sermaye artırımında çağrı olursa, fiyat ve katılım oranına göre yatırımcıdan ne kadar net kaynak sağlanır (İNTERAKTİF TABLO)

Galatasaray Sportif sermaye artırımında çağrı olursa, fiyat ve katılım oranına göre yatırımcıdan ne kadar net kaynak sağlanır (İNTERAKTİF TABLO)
Geçtiğimiz gün linkini verdiğimiz financial fair play hesap makinası fikrinden ve bugün Kadir Çetinçalı'nın kendi ibaresiyle donanımlı ama yanlış hesaplanmış yazısından yola çıkarak @sporekonomi okuyucuları için bir interaktif hesaplama tablosu geliştirdik. 

3 Aralık 2013 Salı

Beşiktaş Futbol A.Ş. Genel Kurulu'ndan stad finansmanı ve sermaye artışı hakkında..

Bugün yapılan BJKAS olağan genel kurulu tutanağından bazı notları kayda geçmesi amacıyla burada yayınlıyoruz:

Galatasaray sermaye artırımına ilişkin yazı hakkında.. Yanlışlar ve Doğrular

"Galatasaray uçurumun kenarında" başlıklı yazı hakkında 
Bugün bir çok internet sitesinde olan ve “Galatasaray uçurumun kenarında” başlıklı yazı kulüp finansal durumu ile önemli olduğu için paylaşmak istedik. Yazının içeriğinden önemli finansal kısımları da alarak. Yazının kimin tarafından yazıldığı belli değil ama sporx sitesindeki kaynak olarak DHA gösterilmiş (ekleme: yazı Kadir Çetinçalı'ya aitmiş). Geri kalan spekülasyonlar ilgi alanımıza girmiyor, ancak finansal konularla ilgili bazı saptamaları vererek içerisinde yer alan ve ilgi alanımızdaki maddi hataları  belirtelim. Önce yazıdan alıntılar:

2 Aralık 2013 Pazartesi

Futbol şirketlerinde bir bilanço dönemi daha bitti, kur bu sefer zararı körüklemeyecek

30 Kasım itibariyle 2013-14 sezonunun 6 ayı geride kalmış oldu, ilk çeyrek genelde gelirlerin daha zayıf olduğu bir dönem, ancak 2. çeyrekte (1 Eylül-30 Kasım), hem bilet satışları, hem Avrupa maçları nedeniyle gelirlerde artış söz konusu. Geçtiğimiz çeyrekte hızla artan döviz kurları, genellikle döviz cinsi borçları olan kulüplerin zaten çok parlak olmayan faaliyet zararlarının üzerine eklenerek zararlarının artmasına yol açtı. Hatırlanırsa, 1 Haziran-31 Ağustos döneminde dolar %7.9, euro ise %10.1 yükselmiş ve 3 büyük kulüp 45.5 milyon TL kur farkı gideri yazmıştı.

Fenerbahçe - Tahvillerin kupon ödemesi hakkında



GSRAY / Şirketimiz aleyhine açılan dava hakkında...



Beşiktaş’ın aylık gelirlerinde ciddi gerileme var, borçlar stabil

Beşiktaş her ay düzenli olarak gelirlerini ve borç durumunu borsaya açıklıyor. Bugün açıklanan rakamlar birlikte Ekim ayı rakamları da belli oldu.

23 Kasım 2013 Cumartesi

Yeni vergi yasasıyla GSRAY 34, FENER 28, BJKAS ise 16 milyon TL ek yük ile karşılaşabilir

 Bu sabah bahsettiğimiz gibi yeni gelir vergisi kanunu tasarısına göre futbolcu vergilendirilmesinde önemli değişiklikler yapılıyor. (Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı futbolcuların kulüplere olan maliyetini daha da artırabilir) Dünya gazetesi haberine göre mevcut durumdaki %5-15 arası stopaj oranına tabi olan futbolcu gelirleri neredeyse %35 oranında vergiye tabi olacaklar. Tasarıya göre yıllık 94 bin TL’den fazla kazanan futbolcular %35 vergi ödeyecek ve beyanname verecekler.

Vergi yükü %15’ten %35’e çıkarsa?

22 Kasım 2013 Cuma

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı futbolcuların kulüplere olan maliyetini daha da artırabilir

Dünya Gazetesinde yayınlanan bir yazıya göre Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’na göre futbolcu vergilendirilmesinde önemli değişiklikler yapılıyor. Yazıya göre futbolcuların vergilendirilmesini etkileyecek bazı değişiklikler şöyle sıralanmış: 

21 Kasım 2013 Perşembe

ANALİZ: GSRAY’ın 2. sermaye artırımı 3. denemesinde son hamle!

Kulüpten devraldığı 16 yıllık gelirlerle ilgili değerleme raporu KAP’a açıklandı, son 4 yıl gelirleri 64 milyon TL’ye kulübe iade edildi

-          GSRAY açıklamasına göre 2014-15 ile 2019-30 arası 16 sezonluk gelir ve giderler hesaba katıldı.

ANALİZ: Fenerbahçe tahvil ihracının nedeni ve zamanlaması: Bundan sonraki senaryo ne olabilir?

Fenerbahçe Futbol A.Ş. bugün KAP'a yolladığı açıklamayla 200 milyon TL bedele kadar tahvil ihraç edeceğini açıkladı:

Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat ile Şirket esas sözleşmesinin 13'üncü maddesi hükmü çerçevesinde;
1-Şirketimizin 200.000.000.TL (İkiyüz milyon) tutarı aşmayacak şekilde azami 4 (Dört) yıla kadar vadeli, Türk Lirası cinsinden, yurtiçinde, bir veya birden çok seferde, halka arz edilerek veya edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satış şeklinde borçlanma aracı ihraç edilmesine,
Toplantıya katılanların oybirliği ile karar verildi.

Son dönemdeki gelişmeleri takip edenler
1.    Fenerbahçe SK’nün Fenerbahçe Futbol A.Ş.’ye 204 milyon TL borçlu olduğunu,

YENİ AÇIKLAMA... GSRAY kombine ve locaların 2025-2030 arası 4 yıllık dönemini 64.1 mn TL'ye geri iade etti..

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. / GSRAY [] 21.11.2013 21:05:08

Galatasaray'ın tribün gelirleri yeni değerleme raporuna göre 309.7 milyon dolar

GSRAY’ın Galatasaray SK’den devraldığı 16 yıllık gelirlerle ilgili değerleme raporu KAP’a açıklandı

Fenerbahçe 200 milyon TL bedele kadar tahvil ihraç ediyor



GSRAY/ Ebru Köksal: Bu sezon gelirlerimiz 139 milyon Euro'dan 150 milyon Euro'ya çıkacak

Galatasaray SK Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Köksal sporx’e özel bir röportaj vererek bir çok konuda görüşlerini açıklamış, açıklamanın tüm metni ve linki aşağıda yer alıyor. Finansal konularla ilgili bazı yorumlarını aşağıya sıraladık. Parantez içerisinde yer alan düzeltmeler bize ait:

20 Kasım 2013 Çarşamba

Son 10 yılda İngiliz futbol takımları kaç paraya el değiştirdi?

İnternette Forbes takım değerlemesi üzerine çeşitli makaleleri tararken karşıma çıkan Mart 2013 tarihli bir akademik çalışma içerisinde İngiliz Premier Ligi takımlarının el değiştirme bedelleri, çeşitli piyasa çarpanlarıyla nasıl değerlenebileceği üzerine oldukça güzel bilgiler de içeriyordu. Arşive atıp yakın zamanda okurken içindeki bir tabloyu @sporekonomi’de de paylaşmak istedim, Türk futbol kulüplerinin içine düştüğü finansal durumdan nasıl kurtulabileceği üzerine kafa yoranlar için bir kaynak olabilir diyerek.

19 Kasım 2013 Salı

Sosyal Güvenlik Kurumuna101 milyon lira borcu olan 185 kulübe ceza geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye liglerinde faaliyet gösteren tam 185 kulübe ceza kesmeye hazırlanıyor.

Galatasaray'ın konsolide borcu (TABLO)

Bugünkü yazıda daha önce divan kurulu sonrası basında çıkan haberleri derleyerek toparladığımız Galatasaray'ın konsolide borçlarını* yine twitter'dan ve internetten alıntılayarak** kolay okunur bir tablo halinde sunacağız.

17 Kasım 2013 Pazar

Futbolcuların maliyetine sadece ödenen ücretler gözüyle bakmayınca 151 milyon €'luk Gareth Bale transferi 47 milyon €'ya iniyor

Gareth Bale’in 6 yıllık maliyeti sadece 47 milyon €, Neymar’ın ise 5 yıllık maliyeti 68 milyon €
CFA(*) Institute blog sayfasında, 8 Kasım tarihinde Gustavo Teruel yazılan bir yazı oldukça ilginç ve bir şirket değerleme yöntemini (net bugünkü değer) kullanarak yılın iki önemli transferini kıyaslamış. Kısaca özetleyelim, çünkü futbol yöneticilerinin finansman tekniklerine hakim olması kulüplerin sağlıklı yönetimi ve UEFA FFP açısından son derece kritik. Kıyaslanan futbolcular , Gareth Bale ve Neymar da Silva Santos Júnior, bu yılın iki flaş transferi.

Galatasaray ara transfere 60 milyon Euro ayırabilir mi?

Galatasaray transfer kaynağını buldu

Galatasaray yönetimi, ocak ayı ara transfer dönemi için kaynak yaratmak için tüm imkanlarını seferber ederken, hiç beklemediği bir yerden 'yardım eli' uzandı. Amerikalı bir petrol şirketinin yetkilileri,

14 Kasım 2013 Perşembe

BJKAS'ın kulübe borcu ne kadar, SPK mahsuben sermaye artırımına izin verir mi?

Sabahki (14 Kasım 2013 tarihli) yazının (Beşiktaş stad finansmanı için yapacağı sermaye artışına nakit koymayacak, peki SPK ne diyecek?) ardından yorum yapamıştık, şimdi ana hatlarıyla durumu değerlendirelim..

Beşiktaş stad finansmanı için yapacağı sermaye artışına nakit koymayacak, peki SPK ne diyecek?

Hürriyet Gazetesi’nden Kenan Başaran Fikret Orman’la konuşmuş, köşesine taşımış, stat ve sermaye artırım konularına Fikret Orman’ın cevapları önemli..
Önce stad konusu:

Stad maliyeti 70-80 milyon dolara çıkacak mı?..
Orman, normal şartlarda 140-160 milyon dolara mal olacak stadı yarı fiyatına; yani 70-80 milyon dolara yapma gayretinde olduklarını söylüyor.

13 Kasım 2013 Çarşamba

Galatasaray'ın konsolide borç-alacak farkı 522 milyon TL

Galatasaray Spor Kulübü bugün toplanan Divan Kurulu’nda yönetici Mete İkiz mali konularla ilgili bir sunum yaptı. Eylül 2013 sonu itibarı ile 9 aylık dönemi içeren kesin olmayan hesap özeti ve sportif faaliyet raporuna göre: 

Galatasaray SK borç-alacak farkı 206,148,013 TL 
Galatasaray tüm grup şirketlerinin konsolide borç alacak farkı 522,083,452 TL

Fenerbahçeliler Twitter'a, Galatasaraylılar Facebook'a.. (infografik)

GSRAY’ın sermaye artırımına dair davanın yeni duruşması 14 Kasım’da

Bilindiği gibi 2. Sermaye artırımından sonra Nisan 2013’de GSRAY'a ardarda bir çok dava açılmıştı.

12 Kasım 2013 Salı

Fenerbahçe'de bin doları 5 yılda ödeyen üye olacak, delege seçimine katılacak

Bilal Meşe'nin bugün Milliyet'te yayınlanan röportajında Aziz Yıldırım Fenerbahçe'de yeni tüzük tadili çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yeni üyelik sistemine göre bin doları 5 yılda ödeyen taraftarlar kulübe farklı bir statüde üye olarak delege seçebilecekler. 

Aziz Yıldırım, geleceğe yönelik düşüncelerini anlattı: Sarı-lacivertlilere çağ atlatacak bir projenin peşine düşen Yıldırım, tüzük tadili için çalışmalara başladığını belirterek, “Kongre üyelerimize mektup göndererek, tüzük üzerinde nasıl bir değişiklik yapılması gerektiği yolunda önerileri olup olmadığını öğrenmek istedik. Bunlar değerlendirilecek ve gerekli değişiklikler yapılacaktır” dedi. Asıl değişikliğin üyelikle ilgili olacağını dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut üyelik sistemi devam edecek. 10 bin TL verenler yine üyeliklerini yaptırabilecek. Ayrıca taraftar bin dolar verip üye olabilecek. Bunu kulübe 5 yılda ödeyecek. Bunlar bölgelere ayrılacak ve seçim döneminde aralarından delegeler seçerek kongreye katkı sağlayacaklar. 45 bin kişinin katılacağı kongreler amaçlıyoruz. 5 senelik süreçte yaklaşık bir milyon taraftarı üye yapmayı hedefliyoruz. Bu gerçekleştiğinde zaten Fenerbahçe’nin kimsenin parasına ihtiyacı olmayacak.” Yıldırım, stat ismine ne zaman sponsorluk alacaklarına yönelik bir soruya da, “Zaten bir milyar dolarımız olduğunda, o sponsorluklara ihtiyaç bile duymayacağız. Birçok sorunumuzu halletmiş olacağız” yorumunu yaptı.

Bilal Meşe'nin röportajının tamamı için:

'Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı' konusunda düzenlemeler

SPK'nın önemli nitelikte işlemleri ve ayrılma hakkını yeniden düzenlediği 19.04.2013 tarihli Kurumsal Yönetim Tebliğ Taslağı: 
http://www.spk.gov.tr/apps/teblig/displayteblig.aspx?id=454&ct=f&action=displayfile&submenuheader=null

SPK'nın 25.10.2013 tarihli ve1149 sayılı kararı önemli nitelikteki işlemlerde ayrılma hakkı fiyatında kamuya ilk açıklanma tarihini baz almıştı. Bu karar özellikle GSRAY yatırımcılarına verilecek olası bir ayrılma hakkı fiyatı için önemli bulunmuştu.
http://www.spk.gov.tr/apps/haftalikbulten/displaybulten.aspx?yil=2013&sayi=34

19.04.2013 tarihli tebliğ taslağının "Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı"nı düzenleyen maddeleri ekte. SPK'nın bu konuda daha detaylı bir düzenleme yapması bekleniyor.  

Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı 

Önemli nitelikteki işlemler 
MADDE 9 – (1) Halka açık ortaklıkların; 
a) Birleşme, bölünme işlemlerine taraf olması, tür değiştirme veya sona erme kararı 
alması, 
b) Olağan faaliyetlerden kaynaklanmayan, malvarlığının tümünün veya önemli bir 
bölümünün devredilmesi, kiraya verilmesi ya da önemli bir malvarlığı devralması veya 
kiralaması ya da malvarlığının önemli bir kısmı üzerinde bir ayni hak tesis etmesi, 
c) Faaliyet konusunu tümüyle veya önemli ölçüde değiştirmesi, 
ç) İmtiyaz öngörmesi veya mevcut imtiyazların kapsam veya konusunu değiştirmesi, 
d) Borsa kotundan çıkması, 
e) Yapmayı planladığı sermaye artırımlarında ortaya çıkan nakit sermaye koyma 
borcunun, ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan alacaklarına mahsup 
edilmek suretiyle yerine getirilmesi, 
f) Yapmayı planladığı nakit sermaye artırımlarında, sermaye artırımından elde edilecek 
fonun ortaklığın mevcut sermayesini aşması ve ilişkili taraflara olan ve ortaklığa nakit 
dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan borçların ödenmesinde kullanılacak olması 
durumları önemli nitelikteki işlem sayılır. 
(2) Bu maddede sayılmamakla birlikte Kurulun diğer düzenlemelerinde önemli 
nitelikteki işlem olduğu kabul edilen hususlar da bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde 
değerlendirilir. 
(3) Halka açık ortaklıkların önemli nitelikteki işlemlerinde genel kurul onayı aranır. 
Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin kararların genel kurulca kabul edilebilmesi için, esas 
sözleşmelerinde açıkça oran belirtilmek suretiyle daha ağır nisaplar öngörülmediği takdirde, 
toplantı nisabı aranmaksızın, ortaklık genel kuruluna katılan oy hakkını haiz payların üçte 
ikisinin olumlu oy vermesi şartı aranır. Ancak, toplantıda sermayeyi temsil eden oy hakkını 
haiz payların en az yarısının hazır bulunması hâlinde, esas sözleşmede açıkça daha ağır 
nisaplar öngörülmedikçe, toplantıya katılan oy hakkını haiz payların çoğunluğu ile karar 
alınır. Bu işlemlerde, 6102 sayılı Kanunun 436 ncı maddesinin birinci fıkrasına göre taraf olan 
ortaklar bu işlemlerin onaylanacağı genel kurul toplantılarında oy kullanamazlar. Bu fıkrada 
belirtilen nisapları hafifleten esas sözleşme hükümleri geçersizdir. 

Ayrılma hakkı ve kullanımı 
MADDE 10 – (1) Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin genel kurul toplantılarına katılan 
ve olumsuz oy kullanarak muhalefet şerhini toplantı tutanağına işleten pay sahipleri paylarını 
halka açık ortaklığa satarak ayrılma hakkına sahiptir. Pay üzerinde intifa hakkı bulunduğu ve 
oy hakkının intifa hakkı sahiplerince kullanıldığı hallerde intifa hakkı sahibi ayrılma hakkını 
kullanamaz. Bu durumda pay sahibi ayrılma hakkını kullanmak için genel kurul toplantılarına 
katılıp ilgili işleme karşı olumsuz oy kullanarak muhalefet şerhini toplantı tutanağına işletmek 
zorundadır. 
(2) Pay sahibinin genel kurul toplantısına katılmasına haksız bir biçimde engel 
olunması, genel kurul toplantısına usulüne uygun davet yapılmaması veya gündemin usulüne 
uygun bir biçimde ilan edilmemesi hâllerinde, genel kurul kararlarına muhalif kalma ve 
muhalefet şerhini tutanağa kaydettirme şartı aranmaksızın birinci fıkra hükmü uygulanır. 
(3) Önemli nitelikteki işlemlerin görüşüleceği genel kurul toplantısının gündeminde, bu 
kararlara muhalefet oyu kullanacak pay sahiplerinin ortaklıktan ayrılma hakkının bulunduğu 
hususu ile bu hakkın kullanılması durumunda payların ortaklık tarafından satın alınacağı 
bedel yer alır. 
(4) Önemli nitelikteki işlemin gerçekleşmesi, bu işlemin görüşüleceği genel kurul 
toplantısı sonucuna göre ayrılma hakkı kullanımları sonucunda ortaklığın katlanmak zorunda 
kalacağı maliyetin belirli bir tutarı aşmaması şartına bağlanabilir. Ancak bu imkandan 
yararlanabilmek için; azami maliyet tutarının ayrılma hakkı kullanım fiyatı ile birlikte genel 
kurul gündeminde açıklanmış olması ve genel kurulda, ayrılma hakkı kullanım süresi 
bitmeden yeni bir genel kurul onayına gerek kalmaksızın işlemden vazgeçme konusunda 
yönetim kuruluna açıkça yetki verilmiş olması zorunludur. 
(5) Ayrılma hakkının kullanılmasına ilişkin işleyiş süreci, fiyat ve ilgili işleme ilişkin 
alınan yönetim kurulu kararı bağımsız yönetim kurulu üyelerinin oyu da belirtilmek üzere 
KAP’ta açıklanır. Payları Borsada işlem görmeyen şirketlerin yönetim kurulu kararı ise 
Kurulumuz ve ortaklık internet sitesinde açıklanır. Genel kurul toplantısına katılıp da olumsuz 
oy kullanan ve muhalefet şerhini toplantı tutanağına işleten pay sahiplerine ortaklık tarafından 
ayrılma hakkının kullanımını temin etmek için hazırlanacak form genel kurul gündemiyle 
birlikte kamuya duyurulur. Bu formlar genel kurul toplantı tarihinden itibaren 10 iş günü 
içinde iadeli taahhütlü ve noter tasdikli olarak ortaklığa gönderilir. Ortaklık, formun kendisine 
teslimini izleyen 10 iş günü içerisinde payların devri karşılığında ödemeyi yapar. Ödemenin 
geç yapılması halinde yasal faiz işletilir. 
(6) Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin genel kurul kararları, ayrılma hakkını kullanacak 
pay sahiplerine yapılacak ödemeler tamamlanmadan tescil edilemez. 
 (7) Ayrılma hakkı, grup ayrımına bakılmaksızın sahip olunan payların tamamı için 
kullanılır. 

Ayrılma hakkı kullanım fiyatı 
MADDE 11 - (1) Payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların borsada işlem 
gören pay grupları için ayrılma hakkı kullanım fiyatı, işlemin ilk defa kamuya açıklandığı 
tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların ortalamasından 
düşük olmayacak şekilde belirlenir. 
(2) Payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların borsada işlem görmeyen pay 
grupları için ayrılma hakkı kullanım fiyatı, borsada işlem gören payları için bu maddenin 
birinci fıkrasında belirlenen fiyattan az olmamak üzere, işlemin ilk defa kamuya açıklandığı 
tarih itibarıyla hazırlanacak değerleme raporuna göre tespit edilen değerden düşük olmayacak 
şekilde belirlenir. Borsada işlem görmeyen pay gruplarını elinde bulunduran pay sahiplerinin 
tamamının ayrılma hakkı kullanmak istemediğini yazılı olarak beyan etmeleri halinde, bu 
paylar için ayrı bir değerleme raporu istenmez. Ancak genel kurul gündeminin ilanından sonra 
söz konusu kişiler tarafından ayrılma hakkının kullanılmak istenilmesi halinde, genel kurul 
gündeminde borsada işlem gören paylar için açıklanan ayrılma hakkı kullanım fiyatı esas 
alınır. 
(3) Payları borsada işlem görmeyen halka açık ortaklıkların payları için ayrılma hakkı 
kullanım fiyatı, işleme ilişkin yönetim kurulu kararının kamuya açıklandığı tarih itibariyle 
hazırlanacak değerleme raporuna göre tespit edilen değerden düşük olmayacak şekilde 
belirlenir. 
 (4) Bu maddenin ilk iki fıkrası uyarınca kamuya açıklama yapılmamış olması veya 
açıklamanın zamanında yapılmamış olması ya da KAP dışında başka bir yerde açıklanmış 
olması halinde; işleme ilişkin yönetim kurulu kararının açıklanması gereken tarih veya bu 
karar yoksa da şirket yetkililerince açıklamanın yapıldığı ilk tarih esas alınır. 
(5) Ayrılma hakkının bedelinin nakden ödenmesi zorunludur. 
(6) Ayrılma hakkı sonucunda geri alınan paylar, halka açık ortaklıkların kendi paylarını 
geri almasına ilişkin Kurul düzenlemelerine tabidir, ancak ilgili düzenlemedeki geri alma 
sınırına ilişkin oran bu madde kapsamında aşılabilir. 

Ayrılma hakkının doğmadığı haller 
MADDE 12 - (1) Aşağıda belirtilen önemli nitelikteki işlemler için bu Tebliğ hükümleri 
çerçevesinde ayrılma hakkının doğmadığı kabul edilir ve genel kurul gündeminde bu hususa 
gerekçesi ile birlikte yer verilir. 
a) Halka açık ortaklıkların tabi olduğu diğer ilgili mevzuat uyarınca yapılması 
zorunlu olan işlemler, 
b) Yönetim kontrolünün bir kamu kurumunda olduğu halka açık ortaklıklarca 
yapılan işlemler, 
c) Türk Ticaret Kanununun 376 ncı maddesi kapsamında ara bilanço düzenlemek 
zorunda olan halka açık ortaklıkların düzenleyecekleri ara bilançodan aktiflerin, ortaklık 
alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediğinin anlaşılması hâlinde, bu ortaklıkların 
Kurulca uygun görülmesi kaydıyla Türk Ticaret Kanununun 376 ncı maddesi kapsamından 
çıkılmasını sağlayacak işlemleri, 
ç) Halka açık ortaklıkların mevcut imtiyazlarının tamamen kaldırılması, konu veya 
kapsam bakımından daraltılması ya da mevcut payların tümüne aynı imtiyazın tanınması. 
(2) Muafiyet hallerinde halka açık ortaklıkların azınlık pay sahiplerinin kayıp yaratacak 
sonuçların ortaya çıkacağının anlaşılması durumunda Kurul ayrılma hakkının kullanımı 
zorunluluğunu getirebilir. 
(3) Önemli nitelikteki bir işlem nedeniyle ayrılma hakkının söz konusu olduğu 
durumlarda, gönüllü veya zorunlu olarak Kurul düzenlemeleri çerçevesinde pay alım 
teklifinde bulunulmasının Kurulca kabul edilmesi halinde ayrılma hakkının doğmadığı kabul 
edilir. Bu durumda pay alım teklifinde önerilen fiyatın bu Tebliğ hükümlerine göre 
hesaplanacak ayrılma hakkı kullanım fiyatından düşük olmaması gerekir. Pay alım teklifi 
sürecinin, genel kurul toplantısından itibaren 10 iş günü içinde başlamaması halinde, pay alım
teklifi fiyatının hesaplanmasında pay alımına başlanma tarihine kadar geçen süre için ayrılma 
hakkı kullanım fiyatına yasal faiz eklenir. 
(4) Bu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi saklı kalmak üzere, dokuzuncu maddenin 
birinci fıkrasının (ç) ve (e) bentlerinde sayılan önemli nitelikteki işlemlerde ayrılma hakkının 
doğmadığı kabul edilir. Bu işlemlerden yararlanacak olan gerçek veya tüzel kişilerin, Kurulun 
pay alım teklifine ilişkin düzenlemelerinde yer alan esaslar çerçevesinde pay alım teklifinde 
bulunması zorunludur. Bu durumda, önemli nitelikteki işlem genel kurulda görüşülmeden 
veya gerçekleştirilmeden önce zorunlu pay alım teklifi sürecinin tamamlanmış olması gerekir. 
Burada pay alım fiyatının belirlenmesinde değerleme raporu aranır. 

11 Kasım 2013 Pazartesi

Twitter’da Türk futbol kulüpleri ve yarattıkları değer

Twitter’ın halka arzının ardından ortaya çıkan 25 milyar dolarlık inanılmaz piyasa değeri, kullanıcıların bundaki katkılarını tekrar gündeme getirdi. Time dergisinin interactive sayfalarında yer alan bir hesaplama yöntemi basit bir metodoloji kullanarak bu değeri kullanıcılara dağıtmış. Biz de bu varsayımdan yola çıkarak halka açık Türk futbol kulüplerinin twitter piyasa değerine yaptıkları katkıyı sitedeki interaktif linki kullanarak hesapladık ve kıyasladık. İşte sonuçlar:


·         
Takımların twitter değerine yaptığı katkı





Metodoloji (izlenen tweet başına 12.45 cent nasıl hesaplanıyor)
·         Twitter’ın halka arz dokümanında yer alan bilgilere göre, twitter’ın 230 milyon aktif kullanıcısı günde 500 milyon tweet atıyor
·         Twitter ayrıca 200 milyar tweetin kullanıcılara dağıtıldığını (okunduğunu) varsayıyor, bu hesapla her tweet’in ortalama 400 okuyucuya dağıtıldığı varsayılıyor
·         24.9 milyar dolarlık halka arz değerini 200 milyar tweet’e bölünce tweet başına 12.45 cent hesaplanıyor.
·         Takımların ortalama günlük tweetlerinin izleyici sayısının ¼’ü tarafından görüldüğü varsayımıyla twitter’a yaptıkları katkıya ilişkin hesaplanan değerler tablonun en altında verilmiş.


10 Kasım 2013 Pazar

SPK Başkanı'nın GSRAY'ı da ilgilendiren ayrılma hakkı konusunda açıklamaları

SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş'ın açıklamaları

"Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin ayrılma hakkı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Ertaş, bu hakkın 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen en önemli yeniliklerden biri olduğunu söyledi.

Ertaş, konuya ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları devam etmekle birlikte, düzenlemenin kısa bir süre içerisinde yürürlüğe girmesini hedeflediklerini ve ikincil mevzuat hükümleri yürürlüğe girdiğinde ayrılma hakkının kullanım esaslarına ilişkin daha net bir resmin ortaya çıkacağını ifade etti.

Önemli nitelikteki işlemlerin tamamlanmasının uzun süreç gerektirebileceğine işaret eden Ertaş, bahsi geçen düzenlemenin Kurulun 25 Ekim.2013 tarih ve 1149 sayılı İlke Kararıyla yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Ertaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu düzenlememizdeki amaç ayrılma hakkı fiyatının belirlenmesinde esas alınacak tarih olarak önemli nitelikteki işleme ilişkin niyetin kamuya ilk açıklandığı tarihin esas alınmasına yöneliktir. Bu suretle aynı işleme ilişkin birden fazla kamuya açıklama yapıldığında hangi tarihin baz alınacağına açıklık getiren bir karardır. Bir başka deyişle ilgili önemli nitelikteki işlemin gerçekleştirilmesine ilişkin irade beyanının piyasa tarafından fiyatlara yansıtıldığı tarihin esas alınmasıdır. Yatırımcı, önemli nitelikteki işlemin yapılmasına ilişkin güvenilir nitelikte bir irade beyanının kamuoyuyla paylaşıldığı andaki şirket değeri üzerinden şirketten ayrılma hakkını kullanabilecektir.

Bu kararımızla birlikte önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklanmasından sonra pay fiyatının yükselmesi durumunda zaten yatırımcı ayrılma hakkını kullanmayacaktır ya da piyasadaki fiyattan şirketten ayrılmayı tercih edecektir. Ancak pay fiyatında düşüş yaşanması durumunda yatırımcı, sahip olduğu daha yüksek fiyatlı ayrılma hakkı ile korunmuş olacaktır."

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/11/10/kaldiracli-isleme-sinirlama

7 Kasım 2013 Perşembe

Beşiktaş A.Ş. sermaye artırımdan gelen 200 milyon lirayı nereye harcadı?

Bilindiği gibi Beşiktaş tarihinde sermayesini %500 artırarak 40 milyon TL'den, 240 milyon TL'ye artırdı. BJKAS Şubat ayında başvurarak 136 mn TL alacağına karşılık mahsuben bedelli artırıma katılmak istediğini söylemiş ve buna ek olarak yatırımcıdan 75 mn TL nakit toplamayı planlamıştı. 14 Mart tarihinde ise SPK BJKAS artırımına kısmen onay vermiş, 136 mn TL alacağın 115 mn TL’lik kısmının nakit karşılığı yaratıldığını tespit ederek bu bedeli mahsup edebileceğini söylemişti (Bkz. KAP Açıklaması)

BJKAS KAP Açıklaması:
Sermaye Piyasası Kurulunun 01.02.2013 tarih ve 4/130 sayılı kararı çerçevesinde, 12.03.2013 tarihi itibariyle Şirket'imizin BJK Derneğine olan 136.057.179,04 TL tutarındaki borcunun 114.970.257 TL'lik kısmının BJK Derneği tarafından nakden konulan tutarlardan oluştuğu ve muaccel olduğu dikkate alınarak, Şirketimiz tarafından yapılması planlanan sermaye artımında Şirket'imizin BJK Derneği'ne olan toplam borçlarının sadece 114.970.257 TL'lik kısmının BJK Derneği'nin nakit sermaye koyma borcuna mahsup edilebilmesine Sermaye Piyasası Kurulu tarafından karar verilmiştir. 

Nisan ayında bedelli artış gerçekleştirildi
Şirket 24 Nisan’da yaptığı açıklama ile sermaye artırımını tamamlamış ve şirketin BJK kulubune olan 115 mn TL’lik borcu silinmiş, yatırımcıdan gelen 75 mn TL kaynakla özsermayesini 200 mn TL artırmıştı.

Gelen kaynak nereye harcandı
BJKAS bugün KAP’!a yaptığı açıklama ile kaynağı nereye harcadığını detaylı biçimde açıkladı. Buna göre, 14 Mart 2013’de yazdığımız üzere 115 mn TL aslında kağıt üzerinde mahsuplaşmaya giderken, geri kalan nakdin 24.7 mn TL’si futbolcu ücretlerine, 28.9 mn TL’si protokol borçlarına, 10.4 mn TL’si vergi ve SSK ödemelerine, 9 mn TL’si kredi ödemesi ve 6 mn TL’si transfere harcanmış oldu.



BJKAS sermaye artırımının GSRAY sermaye artırımından farkı nedir?
Bunu @sporekonomi tweetlerini düzenli takip edenler biliyorlar, ancak 14 Mart 2013’de yazılan tweetleri kısaca hatırlatırsak farkı tekrar anlatabiliriz.

14 Mart 2013 Tarihli @sporekonomi tweetleri
·         BJKAS'ın sermaye artışı ile ilgili SPK'dan önemli bir açıklama geldi  http://www.spk.gov.tr/apps/haftalikbulten/displaybulten.aspx?yil=2013&sayi=9&submenuheader=null&ext=.pdf
·         SPK/BJKAS'ın BJK Derneğine olan 136.057.179,04 TL tutarındaki borcunun 114.970.257 TL’lik kısmı nakden konulan tutarlardan oluşmaktadır
·         SPK/BJKAS tarafından yapılması planlanan sermaye artımında BJK Derneği’ne olan borçlarının sadece 115mnTL’lik kısmı borca mahsup edilebilecek
·         SPK açıklaması öncesi 16 Şubat'ta bir analizle GSRAY durumuna benzerliği kıyaslamıştık, buna göre BJKAS'da fonların nakit konduğunu söylemiştik
·         SPK da yaptığı detaylı analizle sermaye artırımında kulubun koyması gereken 125 mn TL'nin ancak 115 mn TL'sini mahsup edebileceğini söyledi
·         Buna göre BJKAS sermaye artırımında BJK derneğinin sadece 10 mn TL nakit koyması yeterli olacak, geri kalanı borca mahsup edecek
·         BJKAS sermaye artırımının analizi için bkz. 16 Şubat tarihli tweetler
·         @gokuta27 GSRAY'ı kastediyorsanız, sermaye artışı reddedilmedi, çağrı yaparsan yapabilirsin dedi. BJKAS'ta ise çağrı zorunluluğu getirmedi
·         @gokuta27 GSRAY'daki çağrı zorunluluğunun nedeni ise daha önce yazdığımız gibi kulübe olan borçların nakit karşılığı olmaması
·         @dunga1201 GSRAY da ödeyebilecek ancak çağrı yapma koşuluyla, BJKAS ise çağrısız mahsup edebilecek, GSRAY'da borcun oranı çok yüksek
·         @me_atar GSRAY sermaye artırımında top GSRAY'da, koşulları SPK belirledi, GS çağrı kararı aldıktan sonra çağrı fiyatının ne olacağı kritik
·         @mehmetaliyazici BJKAS'a sermaye artırımı yapabilirsin dedi ama kulüp 10 mn TL nakit koymalı dedi. BJK hiç ödeme yapmamayı planlıyordu
·         @mehmetaliyazici böylece 10 mn TL BJK Kulübü, 75 mn TL ise yatırımcı (eğer katılırsa) para koyacak
·         BJKAS/ Bu sermaye artırımından sonra 30 Kasım'da 373mnTL ekside olan özkaynak 173mnTL eksiye düşecek (Kasımdan bu yana oluşan zarar hariç)

BJKAS’da yeni bedelli kapıda
6 Eylül tarihli dipnotlarda belirtildiği üzere BJKAS bu niyetini belirtti, o gün belirtmiştik, üstelik de geçen hafta yapılan röportajda BJKAS CEO’su bunu tekrarladı. Yapılan hisse satışı ardından yazdığımız yazıda tahminlerimizi belirtmiştik, o günkü görüşlerimizi koruyoruz. 2 Ekim tarihli yazıyı okumak isteyenler için link:







5 Kasım 2013 Salı

Başbakan, “Kulüplerin şirketleşmesine sıcak bakmıyorum” ile ne kastetti?

2-3 Kasım günü yapılan Fenerbahçe Kongresinde Başkan Aziz Yıldırım yaptığı basın toplantısında bazı vaatlerde bulundu, bunlardan en ilgi çekici olanı Fenerbahçe adına bir banka kurma projesiydi:

Aziz Yıldırım: “Banka kurma planımız da var. Dev finans şirketleriyle görüşüyoruz. Fenerbahçe adına bir banka kurma çalışmalarımız sürüyor. Belki tek bir şubeyle başlayabiliriz”

Ardından yapılan seçimi kazanan Aziz Yıldırım’a cevap  AKP’nin Kızılcahamam kampında bizzat Başbakan’dan geldi: 500 milyon dolar borcun var, banka kuracağım diyorsun” 

Başbakan Erdoğan, bir başka soru üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’a da tepki gösterdi. Yıldırım’ın, ‘Fenerbank’ projesinin gerçekçi olmadığını dile getirerek, “Kulüplerin şirketleşmesine sıcak bakmıyorum. Beş yüz milyon dolar borcun var, banka kuracaksın. Bunun için izin verecek kurumlar belli. Ayrıca sanki Çevre Bakanı elindeymiş, her izin elindeymiş gibi söz veriyor. ‘Şuraya şunu yapacağım, AVM yapacağım’ demek doğru değil.” şeklinde konuştu. Futbolcuların aldığı rakamlara da tepki gösteren Erdoğan, “Rakamlar çok uçuk. Basına yansıyan paralar var ama kayıtlarda bu yok. Bu terazi bu kadar sıkleti çekmez.” dedi.

Futbol-Siyaset-Spor Ekonomisi gündemi hareketlenebilir
Aslında Başbakan’ın sözlerini biraz geriye giderek başka olaylarla birleştirince önümüzdeki günlerin futbol-siyaset-spor ekonomisi açısından hareketli geçeceğini kestirmek mümkün, ancak öncelikle Başbakan’ın kastettiği ne olabilir, onu yorumlayalım. Bunu da Fenerbank cümlesinden çok, “Kulüplerin şirketleşmesine sıcak bakmıyorum” cümlesinden yola çıkarak yapalım. Başbakan burada iki şey kastetmiş olabilir:
-          Futbol kulüplerinin şirket kurmasına (banka ya da AVM işletmeciliği, enerji santrali (TS) vs.)
-          Futbol kulüplerinin halka açık şirketler olmasına

Fenerbank ile kastedilen bir tür sanal banka olabilir, gerçek banka lisansı alınması mümkün değil
İlk varsayımdan gidersek Başbakan’ın banka kurulma fikrine karşı olmasını anlamak gayet mümkün, daha doğrusu futbol kulüplerinin banka kurması çok mümkün gözükmüyor. Sermaye şartını bir tarafa bırakın, sahiplik sorunu, yeni lisans verilmemesi, sektörün hassasiyeti gibi nedenlerle. Bu konuda güzel bir analiz Habertürk Gazetesinde Rahim Ak tarafından yapılmış, linkini aktaralım: Fenerbank işi hayal olur! Öte yandan Fenerbahçe’nin, özelinde Aziz Yıldırım’ın da banka derken klasik anlamda bir bankadan bahsetmediğini de düşünüyoruz. Daha önce de basına yansıyan bazı haberlerde, Fenerbahçe’nin aslında bir finansal kurumla işbirliğinin kastedildiğini düşünüyoruz, geçen sene sonuna doğru basına yayılan haberlerde de bunun  bir bir ‘virtual wallet’ (online bankacılık ve para yönetimi), yani sanal bir banka olduğu kastediliyordu. Örneğin enpara.com benzeri, arkasında bir banka olan, ve Fenerbahçe markasını kullanan bir tür sanal banka.

Başbakan’ın tepkisi kulüplerin halka açık olmasına ve yatırımcıların sürekli para kaybetmesine mi?
Bilindiği gibi:
-          Futbol kulüplerinin sadece gelir yaratan modellerle (BJKAS hariç)  halka açılmaları ve sonradan giderleri içeren şirketlerle birleşerek ciddi zararlar eden kurumlar haline gelmeleri
-          Çok ciddi eksi özsermayeye sahip olmaları (FENER hariç) ve teknik iflas durumunda olmaları
-          Yatırımcıların çok ciddi zararlar elde etmeleri
-          Bedelli sermaye artırımları (BJKAS ve GSRAY) ile yatırımcılardan nakit çekmeleri
-          GSRAY, BJKAS ve FENER halka açıklık oranlarının hisse satışı yoluyla artması
-          Borsa Istanbul tarafından aldıkları uyarılar
-          Şike davası
-          Halka açık şirketlerle, hakim ortak olan kulüpler arasında yaşanan borç-alacak işlemleri konusunda SPK ve BIST tarafından uyarılmaları
-          SPK’nın GSRAY yöneticilerine verdiği cezalar ve FENER yöneticilerinden istediği savunma
-          SPK’nın GSRAY sermaye artırımının ardından yapmak durumunda kaldığı ve yatırımcıya ayrılma hakkı veren düzenlemeler (daha doğrusu düzenlemeye neden olan gelişmeler)
-          Yatırımcıların futbol şirketlerine açtığı çok sayıda dava (GSRAY)
gibi gelişmeler  sonrasında futbol şirketlerinin hisseleri çok ciddi değer kaybettiler. Demirören yönetiminden sonra toparlanan BJKAS 3 temmuz’dan bu yana %42 değer kaybederken, GSRAY’daki değer kaybı %75.3’ü buldu. FENER %53, TSPOR ise %67 değer kaybetti. Elbette borsada kötü yönetilen şirketlerin yatırımcıları para kaybedebilirler, ama burada bahsedilen sermaye piyasasının ruhuna aykırı davranışlar ya da şirket modelleri nedeniyle oluşan kayıplar. 

Futbol Hisse Performansları




Kulüpler borsa kotundan çıkarılabilirler mi?
26 Eylül’de kulüplere BIST’dan gelen uyarılar, aynı gün Suat Kılıç’ın yaptığı açıklama, SPK’nın düzenlemeleri  ve Başbakan’ın  “Kulüplerin şirketleşmesine sıcak bakmıyorum” açıklaması birleştirilince spor ekonomisi gündemini sıcak  günler bekliyor olabilir, olasılıklardan birisi de kulüplerin borsa kotundan çıkarılmaları olabilir mi
 Bunun yolları neler olabilir, onu daha sonra tartışalım. Suat Kılıç’ın açıklamalarının bir özeti aşağıda:

Suat Kılıç, Kulüpler Yasası'nın durumuyla ilgili yöneltilen bir soruyu ise "Kulüpler Yasası rafa kalkmaz. O yasa, Türkiye'nin ihtiyacı. Bugün çıkarsak da çıkarmasak da o yasa rafa kalkmaz. Türk futbolunun kurtuluşu Kulüpler Yasası'nın çıkmasına bağlıdır. Aksi takdirde zaten UEFA finansal fair play kritelerleri doğrultusunda kulüplere tek tek yaptırımlar uygulamaya başlayacak. Kulüpler Yasası, bunun Türkiye ayağı, yerel kanun ayağıdır. Biz dayatmada bulunmak istemedik. Kulüpler çalışsın, gerekirse bazı noktalarda düzeltmeler yapsın ve bu kanunun çıkmasını kendileri sağlasın istedik. Bunu yapmadıkları takdirde, Türkiye eninde sonunda bu kanunu çıkaracak. Bugün Yıldırım Demirören ile Kulüpler Yasası'nı bir kere daha konuştuk. PTT 1. Lig kulüplerinin de beklemediğim ölçüde desteği var. Süper Lig kulüpleri de Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Sayın İlhan Cavcav riyasetinde bu konuyu çalışıyorlar. Kısa zaman içinde daha dar kapsamlı bir çalışma grubu oluşturacağız. TFF'yi muhattap alarak, bu kanunla ilgili kulüplerin de onayını almış son metnin bakanlığımıza ulaşmasını sağlayacağız. Bizde metin var ama herkes isteyerek bu kanuna taraf olsun istiyoruz" şeklinde cevapladı.